Daniel Clowes wisselt vlot van register

Het succes van de film Ghost World (genomineerd voor een Oscar) heeft het leven van Daniel Clowes, auteur van het stripboek waarop de film is gebaseerd, danig overhoop gegooid. Begin volgend jaar is de opvolger Art School Confidential in de bioscoop, maar tussendoor had Clowes toch tijd voor een nieuwe strip. Ice Haven is een graphic novel – al noemt hij die zelf pesterig `a comic-strip novel' –, die bewijst dat hij steeds beter wordt in verhalen vertellen.

Zoals vaker bij Clowes gebeurt er in Ice Haven niet zo veel, maar draaien er vreemde personages om elkaar heen. De rode draad is de verdwijning van het jongetje David Goldberg. Is hij vermoord? Wie heeft hem het laatst gezien? Vragen waarop rechercheur Ames, die worstelt met een futloos huwelijk, antwoorden zoekt. En zo leren we wat bewoners van het saaie stadje Ice Haven kennen. Zoals de stripboekencriticus Harry Naybors (een onsympathieke nerd) die aan de rechercheur moet uitleggen wat voor werk hij precies doet. Meteen beginnen ze een discussie over het recht dat critici hebben om een oordeel te vellen. Blijkbaar had Clowes nog een appeltje te schillen.

Toch zijn die critici vaak positief over zijn werk, hij behoort tot de toptien van hedendaagse stripmakers. Dat blijkt weer uit Ice Haven waarin hij soepel overschakelt van intrige naar de beslommeringen van de lokale poëziekenner Random Wilder, en naar een Peanuts-achtige strip. En ook de Leopold en Loeb-moordzaak (door Hitchcock verfilmd in Rope), komt in het verhaal tevoorschijn. Ice Haven puilt uit van de vreemde personages en vaak wordt de lezer en kijker een zijpad in gestuurd. Maar toch weet Clowes al die grappige en pijnlijke verhaallijnen in zijn kenmerkende, afstandelijke tekenstijl tot een geheel te smeden.

Daniel Clowes: Ice Haven. Pantheon, 88 blz. €23,50

    • Gerard Zeegers