Agent 327 zoekt naar tanden in de bunker van Hitler

Soms zijn `making of'-documentaires bijna beter dan de film zelf. Zo is Apocalypse Now minder goed dan de film over de totstandkoming ervan: Heart of Darkness. De `making of' van een stripboek daarentegen is meestal een saai katern vol schetsen. Maar The making of Dossier 8 en 18 van de onbekende stripjournalist `Vince Habraken' (Habraken is een naam die in elk Dossier voorbij komt) en van Pieter van Oudheusden is daar een uitzondering op. In dit boek, verschenen naar aanleiding van de tentoonstelling `Het oor van Gogh' in het Van Gogh Museum in Amsterdam (tot 18 september), wordt minutieus uitgelegd hoe Martin Lodewijk zijn twee strips over de kunstwereld (Dossier Nachtwacht en Het oor van Gogh) concipieerde. Lodewijk vertelt in een interessant interview hoe zijn boeken tot stand komen (moeizaam, omdat zijn dagen vooral gevuld zijn met `emmeren').

The making of bevat een overvloed aan illustratiemateriaal: foto's die Lodewijk maakte ter documentatie, staan naast de uiteindelijke tekeningen. Kiekjes van mensen die model stonden kunnen vergeleken worden met de uitgewerkte personages. Prachtige `telefoondroedels' kwamen terecht op rondslingerend papier. Veel van dit abstracte werk doet niet onder voor Robert Crumbs beroemde `placemat-art'.

Tegelijk met het uitgestelde The Making of verscheen een nieuwe Agent 327. In Dossier 19, De vlucht van vroeger lezen we hoe Hendrik IJzerbroot vlak na de Tweede Wereldoorlog voor de geheime dienst naar het platgebombardeerde Berlijn moet reizen, omdat in Hitlers bunker het gebit van de koningin verstopt zou zijn. En laat nu tussen die kiezen een microfiche met Nederlandse staatsgeheimen verborgen zitten. Dit taaie verhaal is niet het sterkste uit de reeks, zeker als je vlak daarvoor een hoogtepunt, het gelijktijdig heruitgegeven Dossier 8, Nachtwacht hebt herlezen.

Vince Habraken: The Making of Dossier 8 en 18. Uitgeverij L, 48 blz. €19,90

Martin Lodewijk: Agent 327, Dossier 19

De vlucht van vroeger, Uitgeverij L, 48 blz. €6,95.

    • Gerard Zeegers