Zweedse accijnskorting

De Zweedse regering wil de accijns op alcoholhoudende dranken drastisch verlagen in een poging de daling van de inkomsten uit de alcoholverkoop, waarop de staat in Zweden het alleenrecht bezit, een halt toe te roepen. De maatregel, die in een accijnsverlaging met 40 procent voorziet, geniet de steun van de sociaal-democratische premier Göran Persson en moet volgend jaar in werking treden.

De verkoop van alcoholische dranken in de Zweedse staatswinkels, de Systembolaget, nam vorig jaar met 13 procent af. Oorzaken zijn de verlaging van de accijns in buurland Finland en het nabijgelegen Denemarken, en de uitbreiding van de Europese Unie, waardoor de Zweden gemakkelijker alcohol kunnen importeren uit goedkope landen als de Baltische staten en Polen.

Cijfers tonen aan dat de accijns op gedistilleerde drank in Zweden de hoogste zijn binnen de EU. Op een liter moest begin vorig jaar, toen de EU nog uit vijftien lidstaten bestond, 19,30 euro belasting worden betaald. In Nederland was dit 6,20 euro. Op een liter bier bedroegen de accijnzen respectievelijk 0,81 euro en 0,25 euro. Door de accijnsverlaging zouden de alcoholprijzen in Zweden iets boven die in Nederland komen te liggen, die gemiddeld zijn binnen de EU.