Wraking van rechter in zaak-PKK

De rechter-commissaris die betrokken is bij het onderzoek naar mensen die verdacht worden van het lidmaatschap van de verboden terroristische organisatie PKK, is van de zaak afgehaald.

De wrakingskamer van de rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een verzoek daartoe van drie advocaten in deze zaak gegrond verklaard. Op 12 november vorig jaar deed de Nationale Recherche een inval bij wat zij ,,een opleidingscentrum van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK'' noemde. Het `opleidingscentrum' bevond zich op een camping in het Noord-Brabantse Liempde. Tevens werden mensen aangehouden op Schiphol en elders in het land.

Een aantal van de verdachten werd afpersing ten behoeve van de PKK ten laste gelegd. Van de in totaal 39 verdachten die vanaf november werden gearresteerd, zitten er nu nog twee vast. Het openbaar ministerie (OM) heeft eerder al besloten achttien verdachten niet te vervolgen.

Op 17 augustus was de gewraakte rechter aanwezig bij het verhoor van een getuige. Deze getuige verklaarde dat hij door twee personen namens de PKK onder druk was gezet om geld te geven. Naar aanleiding van wat deze getuige verklaarde, beaamde de rechter-commissaris dat hem ,,iets vreselijks is overkomen''. Zij verklaarde later schriftelijk voor de wrakingskamer te vinden dat ,,mensen die anderen dingen aandoen als waarover getuige heeft verklaard, daarvoor gestraft moeten worden''.

De advocaat van een van de verdachten, M. Pestman, meent dat de uitspraak van de rechter-commissaris aanleiding geeft te vrezen voor schade aan de rechterlijke onpartijdigheid. Immers, zij heeft zich uitgelaten over de schuld en strafbaarheid van de verdachten in deze zaak. De wrakingskamer heeft Pestman in het gelijk gesteld.

Justitie verdenkt drie verdachten nog specifiek van bedreiging, afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Het OM vermoedt dat de drie zich met het werven van fondsen voor de PKK hebben beziggehouden.

Uit onderzoeken van de Nationale Recherche is gebleken dat bijvoorbeeld verdachten van drugshandel met geweld zijn gedwongen om geld aan de PKK te betalen.