Winst Corus verdrievoudigd, maar groei komt tot stilstand

Corus heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 337 miljoen pond (494 miljoen euro) behaald. Dat is meer dan drie keer zo veel als de 100 miljoen pond die het Brits-Nederlandse staalconcern in de eerste helft van 2004 behaalde, maar een lichte daling ten opzichte van de 346 miljoen pond winst in de tweede helft van vorig jaar. Daarmee is de winstgroei van Corus, dat dankzij de sterk gestegen staalprijzen vorig jaar zijn eerste nettowinst boekte sinds de fusie van British Steel en Hoogovens in 1999, tot stilstand gekomen.

Corus, de vijfde staalproducent ter wereld, presenteerde de halfjaarcijfers vanmorgen in Londen. De omzet steeg, dankzij hogere verkoopprijzen, met 19 procent tot 5,3 miljard pond. De operationele winst steeg in het eerste halfjaar van 195 tot 483 miljoen pond. Daarvan is tweederde het gevolg van de gestegen staalprijs en eenderde van de operatie `herstel van succes', die bestuursvoorzitter Philippe Varin na zijn aantreden in 2003 heeft ingezet.

Een van de doelstellingen van die operatie is het dichten van het gat in winstgevendheid tussen Corus en zijn belangrijkste Europese concurrenten. Vorig jaar halveerde die afstand bijna, maar in de eerste helft van dit jaar is die weer enigszins toegenomen, zo maakte Corus vanmorgen bekend. Topman Varin houdt echter vast aan zijn doelstelling om eind 2006 het gat volledig gedicht te hebben.

De opbrengst van de in het Verenigd Koninkrijk doorgevoerde saneringen moet in de tweede helft van dit jaar voor het eerst zichtbaar worden in de cijfers. Corus heeft onder meer enkele verliesgevende Britse fabrieken gesloten.

Corus had in het eerste halfjaar last van dalende staalprijzen, maar in het tweede halfjaar verwacht het concern een lichte groei van de staalconsumptie in Europa, met geleidelijke prijsstijgingen als gevolg.