Vertraging zaak vuurwerkvandaal

De rechtszaak tegen een 33-jarige man die wordt verdacht van poging tot doodslag is voor onbepaalde tijd aangehouden. Verdachte Marco de V. bracht op 17 april van dit jaar een krachtig stuk vuurwerk tot ontsteking en raakte een 31-jarige Rotterdammer, die daardoor blijvend letsel in het gezicht opliep. Tegen De V. was drie jaar cel geëist.

De rechtbank besloot gisteren dat er meer informatie over het type vuurwerk nodig is om tot een uitspraak te komen. Daarbij werd bepaald dat er een voorbeeld van het afgestoken projectiel in de rechtszaal te zien moet zijn.

Bovendien wil de rechtbank worden voorgelicht over de houdbaarheidsdatum van het vuurwerk, een noodseinmiddel dat in de scheepvaart wordt gebruikt, en de gevolgen van het overschrijden van die datum. Ook is de officier van justitie gevraagd om deskundigen naar de zitting te halen.

Het incident gebeurde bij voetbalstadion De Kuip, voorafgaand aan het duel Feyenoord-Ajax. Rondom die wedstrijd vonden ernstige rellen plaats. Daarbij raakten tientallen agenten en supporters gewond.

Twee weken geleden verklaarde De V. tijdens het verhoor voor de rechtbank dat hij het noodseinmiddel van een stuurman van een zeeschip had gekregen. Het zeer explosieve stuk vuurwerk lag vervolgens een half jaar ongebruikt in zijn auto, voordat hij op 17 april besloot het tot ontsteking te brengen. De verdachte noemde zijn daad ,,een vlaag van verstandsverbijstering''.

De rechtbank oordeelde gisteren dat er twee weken geleden niet genoeg duidelijkheid bestond over de omstandigheden waaronder De V. het vuurwerk afstak. De rechter wil onder meer drie politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland horen. Zij zaten in een trein vol Ajax-supporters vlakbij de plaats van het incident.

Het slachtoffer, dat net als de verdachte de wedstrijd Feyenoord-Ajax wilde bezoeken, is bij het incident verminkt geraakt in zijn gezicht. Bovendien is hij doof geworden aan zijn linkeroor en is zijn gezichtsvermogen aangetast.