TUINEN

Vaste plantendag

Op zaterdag 27 augustus is de jaarlijkse Vaste plantendag een terugkerend thema in de Tuinen Mien Ruys. Dit keer zijn twee bekende en gerespecteerde vaste planten kwekers uitgenodigd die voorlichting over vaste planten kunnen geven. Hans Kramer van Kwekerij De Hessenhof is een vaste planten kweker met o.a. een prachtige Helleboruscollectie. De andere kweker is Coen Jansen, die bij velen bekend is om zijn liefde voor Geraniums, maar die ook grote kennis heeft van Heleniums. Tineke Grin en Ria Brandwagt, beide werkzaam in de Tuinen Mien Ruys vertellen wat zij mooie plantencombinaties vinden. Ook zullen zij de bezoekers meenemen naar een aantal borders in de Tuinen om daar een aantal combinaties te bespreken.

De Tuinen van Mien Ruys, Moerheimstraat 78, 7701 CG Dedemsvaart. Entree €7,50. Donateurs €2,50. Inl 0523-61 47 74. tuinen@mienruys.nl

Domies Toen

Domies Toen de eeuwenoude tuin van de dominee in Pieterburen, is een magische plek. Voor het 4de jaar al zal deze botanische bezocht worden door Wonderlijke wezens. Op zondagmiddag 28 augustus vanaf 2 uur doen ze ijs en weder dienende een nieuwe poging, nadat ze op 31 juli, wegens wolkbreuken waren verdreven. Wie of wat er te zien zal zijn blijft nog geheim. Sommigen zijn om in stilte te bekijken, met anderen kun je zelfs communiceren.

Domies Toen, Hoofdstraat 76, 9968 AG Pieterburen. Inl 0595 52 86 36. Inl www.tuinen.nl/domiestoen

Hortensiadagen

De jaarlijkse Hortensiadagen vinden in augustus voor de tweede keer plaats; op 25, 26 en 27 augustus. Bezoekers kunnen genieten van prachtig verbloeiende Hortensia's met veranderende bloem- en bladkleuren. Meer dan 120 verschillende soorten en variëteiten zijn te zien en te koop. Van de bijzondere Hovaria's tot de meer bekende boerenhortensia's met grote ronde bollen en vlakke bloemschermen. Naast Hortensia's heeft kwekerij 't Houten Huis een grote collectie Vaste Planten (ruim 2000 soorten), Papavers (ruim 110) en Pioenrozen (ruim 450).

Kwekerij en theetuin 't Houten Huis ligt aan de Nieuwe Tijningen 78 in Zaltbommel en is van 1 mrt t/m 15 okt elke do, vr en za van 9-17u geopend. A2, afslag Zaltbommel, richting Zaltbommel, 2e rotonde links, weg volgen, na ong. 1 km. aan de rechterkant. Inl. 0418-680608 of www.tuinplantenkwekerij.nl

Dahlia's in de Hortus

In de Hortus Botanicus in Leiden zijn van donderdag 1 tot en met zondag 4 september beroepskwekers, amateurkwekers en Dahlia-verenigingen uit het hele land aanwezig met hun collecties. In de monumentale Oranjerie, de subtropische Wintertuin en langs de oever van de gracht die door de Hortus loopt, is een kleurrijk spektakel van lage, hoge, middelhoge, enkelbloemige, bolvormige, bonte, gekweekte en botanische Dahlia's.Tijdens het evenement zijn Dahlia's in potten te koop. Er is ook een mogelijkheid om knollen voor het volgend tuinseizoen bestellen. Leden van de Dahliavereniging zijn aanwezig om tips over verzorging, kweek, overwintering en aanplant in de tuin te geven.

Dahliafestijn van 1 t/m 4 sept 10-18u. Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Inl www.hortusleiden.nl

Open Exotentuinen

Op 28 augustus (soms 27 aug) worden voor de tweede maal het evenement de Open Exotentuinen gehouden. 1 Oostenrijkse exotentuinder, 15 Nederlandse en 16 Belgische exotentuinders nemen deel aan het evenement.

Op de website www.exotentuinen.be zijn adressen te vinden van Waalse, Vlaamse en Nederlandse tuinen.

In Nederland doet onder meer mee de tuin van Johan van der Perk in het Gelderse Beesd (op zaterdag 27 augustus). Het is een tuin van 15.000 m2, bestaande uit verschillende delen waaronder een groot weiland, beplant met bamboesingels, de oude privetuin (15 jaar oud) met bamboes, bananen, palmen, yucca's, winterharde cactussen, siergrassen en de kweek/showtuinen met o.a. een grote collectie bamboes (80 soorten), siergrassen (grote collectie Miscanthus), bladplanten (Rheum's, Gunnera, Tetrapanax, Melianthus etc), Canna's, Siergembers, Aronskelken (o.a. de reuzevoodoolelie, Typhonium nubicum), bijzondere vaste planten, duizendknopen (alles in de volle grond), exotisch fruit (vijgen, moerbeien, kiwi, amandel) etc.

Johan van der Perk, Exotische tuin De Groene Toko, Meinte 10, Beesd (Gld). Inl 06 125 299 74 & www.perkgroen.nl/degroenetoko.html