Tientallen doden door wateroverlast

Het aantal doden door de extreme wateroverlast in Midden-Europa is opgelopen tot boven de veertig. De hevige regenval is inmiddels in veel gebieden verminderd, maar meteorologen waarschuwen dat er nog veel slecht weer op komst is.

De watervloed uit de Alpen verplaatst zich via rivieren noordwaarts naar de Donau. Vooralsnog zijn geen grote bebouwde gebieden overstroomd.

Naar verwachting zullen vandaag mensen worden geëvacueerd uit de Zwitserse hoofdstad Bern, omdat er nog steeds grote stromen water op de stad afkomen.

De autoriteiten van de Duitse deelstaat Beieren maakten vanochtend bekend dat daar een man van 28 is omgekomen. Hij voer gisteravond met een opblaasboot door het overstroomde gebied in de buurt van Rosenheim. De politie spreekt van een ,,onbezonnen actie''.

Roemenië is een van de zwaarst getroffen landen in het overstroomde gebied. Gisteren kwamen er zeven mensen om het leven door de waterstromen, waardoor het aantal doden in dat land is opgelopen tot 20. Bulgarije heeft de Europese Unie inmiddels om financiële hulp gevraagd. Het denkt ruim 400 miljoen euro uit Brussel nodig te hebben om de schade te herstellen die de wateroverlast heeft veroorzaakt. Bulgarije hoopt in 2007 lid te worden van de EU.

Zeker twaalf mensen zijn inmiddels omgekomen of als vermist opgegeven in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Duizenden mensen zijn in deze landen geëvacueerd. Hoewel het waterpeil in grote delen van het gebied weer is gezakt, kunnen velen nog niet terugkeren naar hun huis.

De Portugese brandweer meldde vanmorgen dat alle branden in het land ,,onder controle'' zijn. De verandering van de weersomstandigheden heeft hieraan bijgedragen. In Portugal woeden al de hele zomer enorme bosbranden, die aan vijftien mensen het leven hebben gekost, onder wie elf brandweerlieden. De branden in Portugal zijn het gevolg van extreme droogte en hitte. Ook Spanje heeft te leiden onder de extreme hitte.

WATEROVERLAST BALKAN pagina 4