Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van de Nationale Ombudsman Roel Fernhout die na zes jaar zijn functie wegens gezondheidsklachten neerlegt. Verder kokkelvissen in de Waddenzee en Nederlandse microfinancieringsorganisaties in Peru die aan kleine ondernemers leninkjes verstrekken. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Aandacht voor de nieuwe grondwet in Irak en de bedreiging van langeafstandswandelroutes door planologische besluiten. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Histories: Weg met Collard (De schoolstrijd). Vijftig jaar geleden woedde er een schoolstrijd in België. Men protesteerde tegen het beleid van minister van Onderwijs Léo Collard. Aanleiding was het conflict tussen het rijksonderwijs en het vrije (katholieke) onderwijs. De katholieken wilden geld voor de vrije scholen en de liberalen en socialisten wilden meer rijksscholen. Canvas, 20.50-21.40u.

Zembla: Sekstoerisme. Herhaling uit 2004 van de reportage over kindersekstoerisme naar Brazilië en het maken van kinderporno voor internet. Ned.3, 21.05-21.40u.

Straatpsychiater. Eerder uitgezonden portret van de Amsterdamse psychiater Jules Tielens bij het rehabilitatieteam. Samen met 10 verpleegkundigen heeft hij de zorg voor alle dakloze psychiatrische patiënten. Ned.1, 23.15-0.10u.

Vergezicht: De Japanse levensles. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.40-0.40u.

AMUSEMENT

Tv-competitie: Een goed begin. Eerste proefuitzending van producent Endemol over twee aspirant-echtgenoten die ongezien in ondertrouw gaan en binnen twee weken met behulp van een matchmaker een huwelijk sluiten. Talpa, 20.30-21.25u. & 23.00-23.30u.

FILM

Save the Last Dance (Thomas Carter, 2001, VS). Half verweesde Julia Stiles belandt, met balletambities, als enig blank meisje op een volledig zwarte middelbare school en leert er hiphop. Sprookje over niet-probleemloze, maar verder vanzelfsprekende vermenging van subculturelen is minder oppervlakkig dan je verwachten zou. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Over the Top (Menahem Golan, 1987, VS). Confectie-vehikel voor Sylvester Stallone. Ondanks tegenslagen triomferende armworstelaar à la Rocky tracht onderwijl de liefde van genegeerde zoon te herwinnen. Veronica, 20.30-22.15u.

.Bamboozled (Spike Lee, 2000, VS). Even boze als treurige satire beweert dat de Amerikaanse vermaaksindustrie nog immer de zwarte cultuur karikaturiseert. Afro-Amerikaanse tekstschrijver (Damon Wayans) ontwikkelt beledigend televisieprogramma-concept over twee zwartgeschminkte sukkels in het diepe Zuiden. Blijkt groot succes, maar wekt woede in de zwarte gemeenschap. RTL7, 23.25-1.50u.

.The Truman Show (Peter Weir, 1998, VS). Regisseur Weir ontmaskert de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende tv-show, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. BBC1, 23.35-1.10u.

.Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Actrice Emma Thompson kreeg Oscar voor scenario van nauwgezette visualisering van Jane Austens gelijknamige, licht-satirische zedenroman over de trouwlustige zusjes Dashwood. Taiwanese regisseur Lee brengt ode aan het groengolvende zuidwest-Engelse landschap en aan de interieurs van zeven National Trust-huizen en verkiest net als Austen stijlvol amusement boven memorabele romantiek. Met Thompson als de oververantwoordelijke Elinor en Kate Winslet als de impulsieve Marianne. Canvas, 0.00-2.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met journalist Annerieke Goudappel over haar nieuwe boek De gebroeders Kaygun waarin zij de omzwervingen van een Koerdische familie en het integratieproces in Rotterdam belicht. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het tweede uur een discussie over de recente aankoop van het Rijksmuseum van het schilderij Oostzijdse Molen van Mondriaan. In het laatste uur Thom Mercuur die een strijd voert voor het museaal behoud van de moderne landschapsschilderkunst. 747AM, 20.02-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen uit 1979 van The Police op Pinkpop. Met o.a. de nummers So Lonely, Roxanne en Message in a bottle. Radio 2, 22.02-23.00u.