Swiss boekt weer verlies

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss heeft in de eerste helft van 2005 een netto verlies geleden van 89 miljoen Zwitserse frank (58 miljoen euro). Dat heeft Swiss vanmorgen bekendgemaakt.

Ook liet het bedrijf weten dat Pieter Bouw, voorzitter van de commissarissen binnen het bestuur, op 22 september vertrekt. Aan de hand van de oud-topman van KLM werd Swiss de afgelopen drie jaar opgebouwd uit de failliete boedel van Swissair.

Swiss zei dat het verlies vooral werd veroorzaakt door schommelingen op de valutamarkt. Ook de hoge brandstofprijs en de hevige concurrentie met low cost-maatschappijen speelden mee. Het nettoverlies van Swiss, dat momenteel wordt overgenomen door het Duitse Lufthansa, bedroeg in de eerste zes maanden van 2004 nog 33 miljoen frank.

Op 22 september vertrekken bovendien vijf van de acht leden van de raad van bestuur. Onder hen is topman Bouw, die al eerder liet doorschemeren dat zijn taak er na de overname door Lufthansa opzit. De overname door de Duitse maatschappij wordt in 2006 afgerond. Rolf Jetzer, die sinds mei 2004 in de raad van bestuur zit, zal Bouw waarschijnlijk opvolgen. Het nieuwe bestuur zal nog maar vijf leden tellen.

Sinds Swiss in maart 2002 werd opgericht uit de overblijfselen van Swissair, is de maatschappij er maar één keer in geslaagd om een positief resultaat te laten zien in de tweede helft van 2004. Swiss is daarom doorlopend aan het bezuinigen. In januari van dit jaar werd het vierde herstructureringsplan aangekondigd. Van de 133 vliegtuigen waar Swiss mee begon, zijn er nu nog 82 over. Het aantal personeelsleden werd ingekrompen van 10.000 in 2002 tot iets minder dan 6.500 nu. Voor het eind van 2005 zullen er nog enkele honderden mensen afvloeien.

De effecten van de besparingen worden goeddeels tenietgedaan door de scherp gestegen brandstofprijzen. Niettemin is het operationele verlies in de eerste helft van 2005 minder groot dan in dezelfde periode van 2004. Dit jaar bedroeg het 9 miljoen frank, vergeleken met 19 miljoen in de eerste zes maanden van het vorige jaar. Swiss-bestuurder Chris Franz kondigde vanmorgen aan dat ,,de verdere uitvoering van onze herstructureringsmaatregelen onze hoogste prioriteit blijft''.