Sneijder loodst zilvervloot Amsterdam binnen

Een half uurtje kreeg Wesley Sneijder de gelegenheid aan te tonen dat hij ten onrechte buiten het basisteam van Ajax was gelaten. Danny Blind liet de middenvelder in de kwalificatiewedstrijd voor de lucratieve Champions League tegen Brøndby een uur op de bank plaatsnemen, omdat de trainer in Nourdin Boukhari meer vertrouwen had.

Sneijder had het geluk dat Ajax na een armzalige eerste helft net een beetje op dreef was geraakt toen hij zijn concurrent afloste. Maar dat deed niets af aan de wijze waarop hij sportieve revanche nam. Met twee mooie doelpunten loodste hij de zilvervloot van de Champions League de Amsterdamse haven binnen.

,,Wesley gaf het enige juiste antwoord'', zei Blind. Hij had aanvankelijk in zijn analyse geen woord over de Utrechter gerept. Wel gaf de coach aan dat de treffer van Ryan Babel – de gelijkmaker nadat Brøndby in de eerste helft terecht op voorsprong was gekomen – bevrijdend had gewerkt. Aan het opzienbarende optreden van Sneijder wilde Blind voor de nabije toekomst geen consequenties verbinden. ,,De kwaliteiten van Sneijder zijn bekend'', zei Blind slechts. Hij vindt dat Boukhari meer diepte in het spel brengt.

De oud-Spartaan ontpopte zich enkele weken geleden tegen PSV in het duel om de Johan Cruijff Schaal als een sterke linkshalf. Maar daarna heeft Boukhari slechts getoond dat deze prestatie niet meer dan een incident was. Ook gisteren mislukten veel van zijn passes en kon hij als vrije man niets forceren op het middenveld. En daar dicteerden de Denen in de eerste helft het spel met een overmacht aan spelers.

Het slordige voetbal van Ajax in de eerste helft (Blind: ,,Het was de spanning of een gebrek aan inzicht'') schreeuwde juist om een speler als Sneijder die als geen ander ballen strak in de voeten van een teamgenoot kan passen. In de eerste helft kreeg Ajax geen enkele kans en schoten op het doel van de onzekere Brøndby-doelman Casper Ankergren bleven ook achterwege. Sneijder kan met links en rechts schieten en nam onder de vorige trainer Ronald Koeman ook altijd de vrije trappen en corners. Het is een sterk wapen in het moderne voetbal. De geringe lengte van Sneijder (1.70 meter) werkte tegen de fysiek sterke Denen wellicht in zijn nadeel op een middenveld met Nigel de Jong (1.74 meter) en de initiatiefrijke linksback Urby Emanuelson (1.76 meter) die ook niet al te groot zijn.

Sneijder toonde in het verleden al vaker aan op de juiste momenten het verschil te kunnen maken. Met als hoogtepunt natuurlijk de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland voor het Europees kampioenschap in het najaar van 2003. Daarna werd hij een protégé van Johan Cruijff die vond dat hij op het EK in Portugal ten onrechte geen vaste plek in Oranje kreeg. Koeman was van mening dat een middenveld met Sneijder in de omschakeling van balbezit naar balverlies te veel risico's inhield. Daardoor botste de trapspecialist met de huidige trainer van Benfica enkele keren opzichtig; in woord en gebaar.

Gisteravond liep Sneijder niet triomfantelijk naar de comfortabele fauteuils die in de Arena de plastic stoeltjes van de dug-out hebben vervangen. Hij vierde zijn treffers met het publiek. Hij is door schade en schande wijs geworden. Terwijl de frustratie toch groot geweest moet zijn, want na de opluchting over het vertrek van zijn vriend Van der Vaart kon hij in Boukhari een nieuwe concurrent begroeten.

Aan iedereen die het weten wilde, vertelde Sneijder dat hij desondanks heeft besloten voor een andere benadering te kiezen. Nooit meer zal hij zijn kont tegen de krib gooien. ,,In voetbal kan alles immers snel veranderen. Natuurlijk baalde ik dat ik aanvankelijk niet werd opgesteld. Maar de negatieve energie die ik daar vroeger instak heeft plaats gemaakt voor een positieve instelling. Ik had dan ook een goed gevoel voordat we aan deze wedstrijd begonnen.''

Het is bijna voer voor psychologen, deze metamorfose. En misschien heeft Sneijder zich ook wel tot een sportpsycholoog gewend. Of heeft Blind de middenvelder bijgebracht hoe hij in zijn vak teleurstellingen en frustraties moet verwerken?

Het doelpunt van Babel vond de Ajax-trainer kennelijk van grotere waarde voor de wedstrijd. Het zondagsschot kwam net als zijn treffer in de uitwedstrijd in Kopenhagen volledig uit de lucht vallen. Babel, een gemankeerde linksbuiten die daar een soort stage loopt voor de spitspositie, kon tot dat ene moment weinig of niets afdwingen. Maar vlak na rust schoot hij plotseling laag en hard de bal van 25 meter in het doel. Geen geluk eigenlijk, want hij heeft vaak getraind op dit soort kanonskogels die hij afvuurt met het rechterbeen. De techniek zag hij vorig jaar af van de Argentijnse huurling Gaston Sangoy van Boca Juniors die bij Ajax geen contract kreeg. ,,Hij was mijn concurrent, maar hij had geen snelheid en geen passeerbeweging'', vertelde Babel in de Arena. ,,Op doel schieten kon hij echter als de beste. Ik heb hem eens gevraagd hoe hij dat deed. Je moet met je wreef het hart van de bal raken. En voorover buigen om de bal laag te houden. Sommige verdedigers tillen van schrik hun been omhoog en ontnemen daarmee de keeper het zicht.''

Het `wapen van Babel' kan Ajax in de Champions League nog van pas komen. In tegenstelling tot de meeste topploegen in Europa mist Ajax een spits van formaat. De nieuwe aankoop Markus Rosenberg maakte gisteren een machteloze indruk. Babel lijkt nog niet klaar voor de vacature van de vorig seizoen vetrokken centrumspits Zlatan Ibrahimovic. Hij nam het gisteren voor de andere Zweed op. ,,Markus heeft wel hard gewerkt'', sprak de jonge schutter.

Ajax

3

Brøndby

1

Ruststand 0-1. 44. Elmander 0-1, 50. Babel 1-1, 80. Sneijder 2-1, 88. Sneijder 3-1. Schds: Merk (Dld). Tsch: 38.000. Gele kaart: Maduro, Rosenberg (Ajax), Nielsen, Agger (Brøndby).

    • Erik Oudshoorn