Rivaal ABN wil belang verkopen

ABN Amro is in gesprek met rivaal Banca Popolare Italiana (BPI) over de toekomst van de Italiaanse bank Antonveneta. BPI zou haar belang in Antonveneta willen verkopen.

Dit melden bronnen binnen de Nederlandse bank.

De gesprekken vonden gisteren plaats in de stad Milaan. Het zijn ,,aftastende'' en ,,verkennende'' gesprekken en ze vonden plaats op verzoek van Pop Italiana, aldus de goed ingevoerde bron. Pop Italiana zou overwegen het belang van bijna 30 procent dat het heeft in Antonveneta te verkopen aan ABN Amro. De twee banken zijn al sinds eind maart in gevecht om de zeggenschap van Antonveneta, een bank uit het Italiaanse Padua.

Een nieuwe gespreksronde staat gepland voor morgen, maar of deze doorgaan zal mede afhangen van het overleg dat het bestuur van Pop Italiana vandaag heeft. Het bestuur van de bank komt bijeen en de Italiaanse media melden dat het een beslissing zal nemen over wat het precies wil doen in de overnamestrijd die momenteel stilligt.

De twee rivaliserende banken hebben beiden een kleine 30 procent in Antonveneta. De aandelen van Pop Italiana zijn echter in handen van de Italiaanse justitie. Deze bevroor het belang eind juli omdat Pop Italiana de regelgeving voor overnames zou hebben overtreden. Daarbij werd topman Fiorani geschorst en werden er gisteren – opnieuw – papieren meegenomen door justitie uit het hoofdkantoor van de bank uit Lodi.

De overnamestrijd kwam deze zomer stil te liggen. Het bod van ABN Amro mislukte omdat te weinig aandeelhouders wilden ingaan op het contante bod. De twee biedingen van Pop Italiana liggen stil doort de inmenging van justitie en omdat de beurstoezichthouder Consob een eerdere toestemming voor de twee biedingen introk.

De affaire heeft ook gevolgen voor de Italiaanse centrale bank. De president daarvan moet morgen verschijnen voor een commissie om zich onder meer te verantwoorden voor zijn beleid in de overnamestrijd. President Antonio Fazio zou Pop Italiana hebben bevooroordeeld en ABN Amro hebben tegengewerkt omdat hij niet wil dat het Italiaanse Antonveneta in buitenlandse handen komt.