Propria Cures overgenomen

Het literair-satirische tijdschrift Propria Cures is overgenomen door Nieuw Amsterdam, de dit jaar door Derk Sauer opgerichte uitgeverij.

Het Amsterdamse studentenblad wordt nu nog uitgegeven door de eigen stichting, die blijft bestaan. Nieuw Amsterdam wil de exploitatie verbeteren en het blad, met een oplage van vierduizend exemplaren, ook buiten Amsterdam ruimer verspreiden, aldus uitgever Marij Bertram. Exploitatie via de website en het maken van boeken behoren ook tot de plannen.

Propria Cures heeft een reputatie op het gebied van beledigingen, hoewel het de laatste jaren nauwelijks voor ophef zorgt. In het laatste nummer van Propria Cures wordt politica Ayaan Hirsi Ali een ,,kampbeul'' genoemd, literair recensent Max Pam een ,,kleine, dikke, onaangename, kale schreeuwlelijk'' en wordt publicist Mohammed Benzakour gemaand op te houden met ,,bazelen''. Aan de inhoud verandert niks, zegt een woordvoerder van de stichting.

De eigen uitgever wordt niet gevrijwaard van aanvallen. Dat begint al in het nieuwe nummer, dat zaterdag verschijnt. Dan licht de redactie de lezers van het blad in over de samenwerking. ,,We stellen dan meteen de redacteuren van Nieuw Amsterdam voor op de van ons bekende wijze'', aldus redacteur Paul Roos.

Propria Cures is wel vaker benaderd door uitgevers, zegt Roos, ,,maar voor het eerst kregen we een aanbod waarbij we volledig onafhankelijk kunnen blijven doen wat we al 115 jaar doen.'' Redactieleid Roos maakt zich geen zorgen over de inbedding van een satirisch tijdschrift bij een commerciële uitgeverij en een eigen stal van schrijvers die collega's worden. ,,Het belangrijkste is dat er een professionele organisatie achter ons staat.''

Propria Cures staat te boek als een `roemrucht blad', dat sinds de oprichting in 1890 veel beroemd geworden schrijvers als medewerker of redacteur kende, onder wie J.J. Slauerhoff, Menno ter Braak, Hella Haasse, Renate Rubinstein, Frits Bolkestein, Hugo Brandt Corstius, Joop van Tijn, Mensje van Keulen en Erik van Muiswinkel.