Oostenrijk weert migrant tot 2009

Oostenrijk wil Oost-Europese migranten zeker de komende drie jaar nog buiten de deur houden. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA voelt de Oostenrijkse minister van Economische Zaken, Martin Bartenstein, er weinig voor het vrije verkeer van personen al voor de Oost-Europeanen in te voeren gezien de werkgelegenheidssituatie. Bij de toetreding van de tien nieuwe EU-leden stelden twaalf landen een migratiebeperking in om de eigen arbeidsmarkt te beschermen. Grenslanden als Duitsland en Oostenrijk spraken een overgangsperiode af van zeven jaar tot 2011. Ook in Nederland wordt slechts een beperkt aantal Oost-Europese migranten toegelaten. Engeland, Ierland en Zweden hebben hun grenzen wel voor de nieuwkomers geopend. De Europese Commissie wil de situatie volgend jaar evalueren en aanbevelingen doen betreffende de restricties.