Olie naar 70 dollar per vat

De olieprijzen naderen de 70 dollar per vat. IMF-topman Rodrigo de Rato waarschuwde vandaag dat de hoge olieprijzen een groot risico betekenen voor de groei van de wereldeconomie. Voorlopig zal de olie niet goedkoper worden. Dat zei hij vandaag per video vanuit het hoofdkantoor van het Internationaal Monetair Fonds in Washington tegen Aziatische media.

Amerikaanse ruwe olie vestigde vanmorgen in Singapore een nieuw nominaal record van 68 dollar per vat om vervolgens iets te dalen. Op de termijnmarkt van Londen steeg het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee) vanmorgen met 24 dollarcent naar een nieuw record van 66,25 dollar per vat. ,,Het sentiment van de markt is niet óf ruwe olie op een dag 70 dollar bereikt, maar wanneer'', zei een analist vandaag tegen het Amerikaanse persbureau AP. De (Amerikaanse) ruwe olie kost nu 61 procent meer dan in augustus vorig jaar.

Een van de drijvende krachten achter de prijsstijging is China. Wegens zijn aanhoudende economische expansie is China inmiddels goed voor ten minste eenderde van de groei van de wereldvraag naar olie. In de eerste zeven maanden van dit jaar voerde China 5,4 procent meer olie in dan een jaar geleden. Vandaag maakte China bekend dat het in juli 15 procent meer olie heeft ingevoerd dan een jaar geleden. China is inmiddels de op een na grootste olieconsument ter wereld, overigens nog aldoor op ruime afstand van de nummer 1, de Verenigde Staten.

Terwijl de vraag naar olie in Azië stijgt, dreigt de prijsstijging juist ook daar landen economisch in moeilijkheden te brengen, aldus IMF-topman Rato. Zo heeft de olieprijs er in Indonesië toe bijgedragen dat de koers van de munteenheid daar deze week het laagste niveau in 3,5 jaar bereikte.