Nederland wil rat blijven verdrinken

Nederlandse europarlementsleden van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie proberen de komende weken om de typisch Nederlandse vangstmethode van muskusratten te behouden. Ze verzetten zich tegen een komend Europees verbod op de zogeheten verdrinkingsval waarbij de rat een verdrinkingsdood van ongeveer vijf minuten sterft. De EU vindt dat wreed en wil een val die de dieren boven het water vasthoudt. De parlementariërs vinden dit alternatief echter te duur.

,,Jaarlijks worden in Nederland 400.000 muskusratten gevangen, waarvan 80 procent met verdrinkingsvallen. De bestrijding is nodig om schade aan onze dijken en waterstaatswerken te voorkomen'', zegt VVD-europarlementslid Jules Maaten, vooruitlopend op een werkbezoek aan Utrechtse rattenvangers maandag.

Nu al kost de bestrijding van muskusratten de bestrijdingsorganisaties jaarlijks zo'n 31 miljoen euro, aldus de VVD. Bestrijding zonder verdrinkingsvallen is vele malen duurder, omdat deze een (arbeidsintensieve) dagelijkse controle van de vallen vergt.

Het gebruik van verdrinkingsvallen is sinds 1995 in de Europese Unie verboden. Voor de muskusrat is een uitzondering gemaakt, omdat dit dier in ons land als schadelijk wordt bestreden. Muskusratten graven gaten in dijken, die daarna kunnen instorten en overstromen. Deze uitzondering kan echter volgende maand sneuvelen als het Europees Parlement gaat stemmen over een nieuwe richtlijn die de humane vangst van diersoorten moet regelen.