Menu du jour

Het televisieprogramma Editie NL heeft de prijzen van diverse vakantielanden onderzocht. In Frankrijk bleek een kopje koffie het duurst. En een rondje met de bananenboot koste maar liefst €18,50. Inderdaad, van de rekening van een koffie bij Les deux magots in Parijs valt te schrikken, maar een koffie bij het Café des Sports in Beaumont de Lomagne kost een habbekrats. Van een bananenboot heb ik geen verstand, die ben ik in de Franse Gers niet tegengekomen. Ik kwam als krent terug uit Frankrijk. Uit eten gaan in Nederland, ook in een eetcafé, is duur en vaak slecht. Neem in een Frans restaurant een menu du jour, en je bent tussen de 10 en 15 euro kwijt. Soms krijg je er een karafje wijn bij. Vooral in kleinere plaatsen kun je in de restaurants, waar tussen de middag op doordeweekse dagen de lokale bevolking en fabrieksarbeiders aanschuiven, uitstekend eten. Goed klaargemaakte gerechten, bereid met de beste op de markt gekochte ingrediënten. In Nederland zijn we al dolblij met een paar boerenmarkten. Op het Franse platteland is elke markt een boerenmarkt. Laat de Engelse kok Rick Stein, die voor een nieuwe televisieserie in onze Franse buurt verbleef, mij bijvallen. Hij meldde: je kunt in Frankrijk beter eten dan bijna overal ter wereld en vaak is het zo dat hoe minder je betaalt voor een maaltijd, hoe beter het is. Frankrijk is de top, vanwege de kwaliteit en de variëteit van het voedsel. Vandaag een recept voor een nagerecht, een warme cakeje dat is gevuld met gesmolten chocola, genoten in Auberge Bardigues in het plaatsje Bardigues niet ver van Valence d'Agen, alwaar voor een menu du jour 13 euro wordt gerekend. Het recept is voor 2 personen. Zet twee meringuebakjes klaar. Besmeer de binnenkant en bodem met boter. Bestuif de boter met bloem. Klop de gelijke delen boter, suiker en cakemeel met het ei tot een luchtig mengsel. Voeg de melk toe en voeg zoveel cacaopoeder toe als je lekker vindt. Hoe meer cacao, hoe donkerder het cakeje dat ook minder zoet zal zijn. Schep het mengsel in de bakjes en druk de blokjes chocola er zo diep in dat je ze niet meer ziet. Bak de cakejes ongeveer 10 minuten in een oven van 180 graden. Controleer of ze gaar zijn. Klaar is de moelleux chocolat fondant.

Morgen: stamppot snijbiet

    • Anne Scheepmaker