Kwartaalwinst Fortis stijgt

Bankverzekeraar Fortis heeft het afgelopen halfjaar 18 procent meer winst geboekt. De nettowinst van het Belgisch-Nederlandse concern kwam uit op 2,54 miljard euro. De stijging werd vooral veroorzaakt door de bankentak.

Dat heeft Fortis vandaag bekendgemaakt. In het tweede kwartaal alleen werd een nettowinst behaald van 1,1 miljard euro, een stijging van 1 procent. Het winstcijfer van de bankverzekeraar ligt ruim boven de verwachtingen. Voor het tweede kwartaal lag de gemiddelde verwachting van tien analisten, die door het Britse persbureau Reuters werden verzameld, op 685 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron toonde zich tevreden. ,,Wanneer de gevolgen van de verkoop van bedrijfsonderdelen niet worden meegerekend, ligt het winstcijfer over het voorbije kwartaal iets hoger dan het zeer sterke resultaat over de eerste drie maanden van 2005''. Fortis werd daarbij geholpen door gunstige marktomstandigheden, constateerde hij.

De bankverzekeraar ligt op schema met zijn plannen om volgend jaar 100 miljoen euro te besparen op ondersteunende diensten binnen het concern. Ook de plannen om over vier jaar 30 procent van de winst buiten de Benelux te verdienen vorderen goed, aldus Votron.

De winststijging werd in het eerste halfjaar gedreven door de bankentak van Fortis, die 35 procent meer verdiende. De nettowinst bij dit onderdeel kwam uit op 1,48 miljard euro. De banken haalden meer baten binnen en hoefden minder geld opzij te leggen voor dubieuze leningen. De voorzieningen voor moeilijk inbare leningen daalden met tweederde tot 37 miljoen euro.

De verzekeringsactiviteiten boekte een winst van 684 miljoen euro. Dat is 4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling is het gevolg van de verkoop van Seguros Bilbao. De Spaanse verzekeringsdochter droeg in de eerste helft van 2004 nog wel bij aan de winst.