`Jammer dat Schönberg niet meer leeft'

De ringtone van Wim de Bie (,,Telefoon!'') is topscorer op de website van de Ringtone Society. Op Lowlands liet Muzieklab Brabant artiesten er nieuwe opnemen. ,,Het is een vorm van toegepaste kunst.''

Wie zich nog laat bellen met de Nokia Tune laat zich kennen als een fantasieloze stumper. De ringtone wordt steeds belangrijker, als drager van muziek en als middel om je te onderscheiden. Menig lid van de doorgaans jeugdige doelgroep heeft er een paar euro voor over om zich door een fragment van een geliefd nummer te laten attenderen op een inkomend gesprek. Het nieuwe medium mag best serieus genomen worden, vindt de Ringtone Society. Op hun site zijn ongeveer zestig speciaal gecomponeerde ringtones te downloaden. Op het afgelopen Lowlands-festival werden er dankzij druk veldwerk weer 25 aan het repertoire toegevoegd.

,,Ik voelde me als een dronken student in een skihut, die aan iedereen vraagt: heb jij zin?'', zegt Joost Heijthuijsen van Muzieklab Brabant, die `backstage' op het festivalterrein artiesten probeerde over te halen om ter plekke in een kleine, geïmproviseerde studio een ringtone te maken. ,,Ik had zelfs een openingszin: don't you hate Crazy Frog? Dat brak het ijs doorgaans. Als je ze uitlegt dat dit project een kans is om hun muziek in de openbare, akoestische ruimte te integreren, willen ze meestal wel. Het zijn de blablamensen van platenmaatschappijen en management die tegenstribbelen.''

Het project is bedacht door Theo Andriessen, directeur van Muzieklab Brabant en wordt uitgevoerd samen met het multimediabedrijf Submarine. ,,Vanuit Muzieklab kijken we altijd naar interessante, nieuwe ontwikkelingen in de muziekpraktijk'', zegt hij. Hij weet dat de ringtone een marketing-instrument is geworden, en dat er in Nederland op jaarbasis al zo'n 45 miljoen euro in deze bedrijfstak omgaat. Afgelopen maandag debuteerde de nieuwe single van de Nederlandse rapgroep de Jeugd van Tegenwoordig als ringtone. Pas vanaf morgen is hij in de platenzaak te koop. ,,Daar is allemaal niks mis mee, maar meestal zijn het goedkope samples van bestaande nummers. Onze vraag is: wat kan een muzikant of kunstenaar met zo'n medium doen?''

In de praktijk moet een ringtone aan een aantal eisen voldoen: niet te kort maar vooral niet te lang, en hij moet goed afspeelbaar zijn via de mobiele telefoon, hetgeen bijvoorbeeld betekent dat al te zware bassen taboe zijn. ,,Tien, vijftien seconden is een goede lengte'', zegt Andriessen. Heijthuijsen: ,,Vooral technomuzikanten, die toch al heel erg met geluid bezig zijn, kunnen goed met zulke eisen uit de voeten. Maar een melodische onderbouwing is ook van belang, wat de reden moet zijn dat de ringtone van jazzpianist Michiel Braam zo vaak gedownload wordt.''

De deelnemers, die van Muzieklab Brabant een heuse compositie-opdracht krijgen, lopen aardig uiteen. Heijthuijsen wist op Lowlands onder andere Hackensaw Boys, Jamie Lidell, Vive La Fête en De Jeugd Van Tegenwoordig te strikken. Verder zijn onder andere Lady Aïda, Acid Junkies, David Dramm, Bauer en Textures te downloaden. Andriessen is bezig met zijn naamgenoot Louis en met Mauricio Kagel. Hij wil niet kwijt hoe vaak tegen de ,,kostprijs'' van 90 cent een ringtone van de site gedownload wordt, maar de ,,zingtone'' van Wim de Bie, die meerstemmig en loepzuiver ,,Telefoon'' zingt, is topscorer.

Componist Daan Manneke (65) voelde zich zeer aangesproken door de ,,speelsheid'' van het project, ,,maar ik nam het ernstig genoeg om het grondig aan te pakken. Dat ben ik aan mijn vak verplicht. Het is een vorm van toegepaste kunst, maar daar moet je als vakman niet voor weglopen.'' Manneke werkte een uur aan het vijftien seconden durende The Ornamental Bourdon. ,,Er zit een leuke gang in, het begint in een wandelend tempo, dan krijgt het nog wat tempo en ten slotte is het rennen voor je leven.''

Heijthuijsen vindt het jammer dat Arnold Schönberg niet meer leeft. ,,Ik had graag een twaalftoonsringtone van hem willen hebben. Hij zei altijd dat over vijftig jaar de melkboer zijn melodieën na kon fluiten en dat is niet gelukt, maar het zou toch mooi zijn als iets twaalftonigs door de metro schalt. Beter dan Crazy Frog.''

www.ringtonesociety.com

    • Jacob Haagsma