`Hot' Azië in Filmmuseum

De Aziatische film is hot. Beter gezegd: de Japanse horrorfilm is terug. Nadat Hollywood eerder al een remake had gemaakt van de eerste Ringu-film van Hideo Nakata uit 1998, waarin een mysterieuze videoband eenieder doodt die naar hem kijkt, volgt binnenkort de remake van Nakata's film uit 2002, Dark Water (nota bene door Walter Salles, regisseur van de arthousehit Central do Brasil).

Nakata was intussen niet te beroerd zelf de remake van het vervolg op Ringu te verfilmen (The Ring 2), waarna hij zich aan weer een remake van een horrorfilm zet, dit keer The Eye van de gebroeders Pang, die in Thailand geboren zijn maar in Hongkong werken. Deze cultfilms trokken toen ze werden uitgebracht nog weinig publiek, maar bouwden toch een reputatie op. Terecht of niet, de hype trok ook televisiezender MTV over de streep om iedere vrijdag een Aziatische horror- of actiefilm te laten zien onder de noemer Asiamania. In de bakken van dvd-winkels zijn onder deze naam ook allerlei b-films te vinden. Iedereen wil een graantje meepikken van de populariteit van Aziatische horror-, kungfu- of actiefilms.

Het Filmmuseum vertoont dit weekend de gehele Infernal Affairs-trilogie achter elkaar. De Japanse films Casshern en Zebraman zijn op het grote doek te zien. In Nederland haalde alleen Infernal Affairs 1 de bioscoop, een fijne kans dus om de prequel en de sequel te bekijken voordat de dvd's ervan uitkomen. De eerste Infernal Affairs was zo'n succes in Hongkong, dat hij in zijn eentje verantwoordelijk wordt gehouden voor het redden en instandhouden van de filmindustrie van de voormalige Britse kroonkolonie. Het zijn dan ook stijlvolle, flitsend gemaakte actiefilms, die tevens een mooie karakterstudie bieden van twee jeugdvrienden van wie er een het slechte pad opgaat. De ander wordt politieman en zo kruisen hun wegen elkaar voortdurend. En, ook in dit geval is de film niet onopgemerkt gebleven in Hollywood. Meesterregisseur Martin Scorsese werkt op dit moment aan de remake, The Departed, met publiekslievelingen Leonardo DiCaprio en Matt Damon in de hoofdrollen.

Asiamania Weekend. 27 en 28 augustus, Filmmuseum Vondelpark, Amsterdam

Informatie: www.filmmuseum.nl en www.asiamania.nl

    • André Waardenburg