Gulp, sperma en spektakel

Hebt u blauwe ogen, bruin haar, bent u 1 meter 75 en sportief gebouwd, en hebt u een `rustig en creatief karakter', ,,zet dan uw gulp op scherp want eindelijk kunt u weer een vrouw gelukkig maken''. En Jort Kelder greep zichzelf in het kruis toen hij gisteravond bij Talpa Ik wil een kind van jou en verder niks afkondigde.

Zijn kwakkie kwijt voor de kijkcijfers. De Spermadonorshow, zoals de reality show in de volksmond heet, stond geprogrammeerd tegenover Ajax-Brøndby IF. En dan moet een Talpa-presentator wat. Zeker toen ook de eerste aflevering, net als de promo zondagavond, niet meer bleek dan een ,,saai opwarmertje'' (Mylène de la Haye), dat is ,,mislukt'' (Ernst-Paul Hasselbach) en als programma ,,geen kans van slagen heeft'' (Bert van der Veer). Deze commerciële tv-grootheden kregen recht van spreken. Zij zitten in de vakjury van de TV Competitie, waarin producent Reinout Oerlemans het opneemt tegen vier andere tv-producenten. Samen met de kijkers bepalen zij zaterdag welke formule een plek op de zender van De Mol krijgt.

Vrouw zoekt zaad en Talpa helpt. De blauwe-ogen-vraag kwam van Kristel uit het Belgische Lokeren. Ze is lesbisch, 25 jaar, en heeft drie hobby's: motors, voetbal en kindjes. Kristel en haar vriendin Emme (,,we kennen elkaar bijna een jaar'') willen een bekende donor: ,,Het kind heeft het recht uit te vinden wie hij voor een deel is.'' Dus toen Emmes broer van zijn vriend niet mocht, stapten ze naar tv. Niks erg voor het kind: ,,De spermadonor heeft haar mama en moeke geholpen aan een Godsgeschenk.''

De andere vrouw is alleenstaande blonde Yessica. Ze is dertig, komt uit Nootdorp en is, zegt haar vader, ,,zo'n type van altijd schooltje spelen''. Zij wil een man tussen de 18 en 45 die ,,mijn kinderwens'' helpt vervullen. Een dag per week past ze op een tweeling. Maar: ,,Ik kan de volgende ochtend niet naar een bedje lopen om daar mijn kindje uit te halen.'' En omdat haar moeder en grootmoeder al voor hun veertigste in de overgang kwamen, is haast geboden. Yessica: ,,Ik ga het kindje opvoeden zoals ik dat wil. Ik wil geen rechten of plichten van de donor.''

En toen was Ik wil een kind van jou afgelopen, twintig minuten eerder dan stond aangekondigd. Een lange, saaie samenvatting van het mediarumoer en vijf zinnen van Nederlands populairste zaaddonor (,,hij maakte 30 vrouwen gelukkig'') gingen eraan vooraf.

Foei-televisie? Deze aflevering niet. Schending van de privacy? Ook niet. Bevreemdend: ja. Hoe komen vrouwen er toch bij dat je een kind neemt zoals je een auto koopt? Smakeloos en kortzichtig ook. Is het geen valse start om een wilsonbekwaam kind zo de arena van Bekende Nederlanders in te katapulteren? Yessica is zich daarvan nog nul-komma-nul bewust, bleek rond elven, toen ze nog even gezellig nababbelde met de juryleden en Jort Kelder. Hoezo tv-roem? ,,Mijn kindje'', zei Yessica en ze keek er gelukzalig bij, ,,is heel erg gewenst.''

Ai, Eyeworks: hoe wilsbekwaam is Yessica?

Ik vermoed dat de programmamakers meer energie hebben gestopt in het creëren van de hype dan in het begeleiden van de deelnemers. Sinds de Telegraaf begin augustus berichtte dat de Spermashow op de buis kwam (ingestoken door Talpa of Eyeworks?), haalde de formule elke dag de nieuwskolommen. Via interviews met Talpa-baas John de Mol, die `exclusief' in tv-uitzendingen en bijna alle Nederlandse kranten verscheen, ja ook in NRC Handelsblad. In Kamervragen van de geachte afgevaardigde Atsma (CDA). Door oeverloze discussies zonder focus, want niemand had het programma nog gezien. En door, niet te vergeten, elke dag een ,,nieuwsbericht'' in dat andere programma van John de Mol en Reinout Oerlemans, het `nieuwsprogramma' NSE. Maandag: `Gelovigen in Moordrecht verzamelen handtekeningen tegen Spermashow'. Dinsdag: `Vier `dwaze vaders' bekladden Talpa-kantoren uit protest tegen de Spermashow.'

Maar het mediaspektakel had weinig effect. De kijkers oordeelden meedogenlozer dan de jury. 172.000 mensen volgden de Spermashow, terwijl 2.430.000 naar het voetbal op Nederland 2 keken.

Gelukkig maar. Het ziet ernaar uit dat Yessica haar kinderwens moet vervullen zonder camera's.

    • Wubby Luyendijk