Gratis bellen bestaat niet

Zoekmachine Google komt met bellen via internet. Dat is aanzienlijk goedkoper dan traditioneel bellen, maar niet gratis. Iemand betaalt de rekening.

De aanbieders van voice over internet protocol (voip), bellen via internet, schieten als paddestoelen uit de grond. Gisteren presenteerde 's werelds grootste internetzoekmachine, Google, een chatprogramma dat voip zal ondersteunen. In Nederland zijn verschillende mogelijkheden om via het web te bellen, ook met een gewone telefoon. Gratis en onbeperkt bellen, dat zijn de meest gebruikte reclameslogans. Maar iemand zal de rekening moeten betalen.

Wie met voice over internet protocol (letterlijk: spraak via internet) belt, gebruikt een snelle kabel- of adsl-aansluiting in plaats van het telefoonnetwerk. Daarmee valt geld te besparen. Een voorbeeld: iemand die vanuit Coevorden naar Londen belt, legt via KPN's telefoonnetwerk een relatief dure internationale verbinding. Maar door van Coevorden tot aan de Londense telefooncentrale een internetverbinding te gebruiken, wordt het gesprek voordeliger. De kosten bedragen niet meer dan een lokaal gesprek in Londen.

Pas echt goedkoop wordt dit telefoongesprek als ook de gebelde in Londen thuis via internet telefoon heeft – liefst met dezelfde voip-aanbieder. Dan komt er helemaal geen telefoonnetwerk aan te pas: het hele gesprek loopt via kabel en adsl.

Google Talk, de nieuwe voip-dienst van Google, maakt nu nog gebruik van de eenvoudigste vorm van voip: een gesprek tussen twee pc's. Net als bij een chatprogramma als MSN Messenger kunnen Google Talk-gebruikers elkaar niet alleen tekstberichten sturen, maar elkaar ook live spreken via microfoon en luidsprekers.

Het programma Skype, al door 152 miljoen mensen gedownload, is de bekendste voip-software. Skype-gebruikers bellen elkaar gratis, en betalen gereduceerde tarieven voor gesprekken naar een gewone telefoon. Een abonnement is niet nodig: betalen gaat met prepaidtegoeden (`Skype Out'). Zelf gebeld worden is bewerkelijker. Daarom vraagt Skype geld voor een telefoonnummer waarop de klant bereikbaar is, ook buiten het Skype-netwerk. Deze Skype In-dienst (nog in testfase) kost 30 euro per jaar, per nummer.

Skype heeft concurrentie van diensten die gebruikmaken van SIP, een afgesproken standaard voor IP-telefonie. Bij diensten als SIPphone.com (straks onderdeel van Google Talk) betaalt de beller net als bij Skype: een prepaidtarief voor gesprekken van een `softphone' (softwarematige telefoon op de pc) naar een vaste telefoon.

Voip is niet alleen voorbehouden aan computergebruikers. Om via internet te bellen met een huis-tuin-en-keukentelefoon, is een extra apparaat nodig: een zogeheten voip-router. Deze zet het analoge telefoonverkeer om naar een digitaal signaal en vice versa. Wie een abonnement neemt bij een voip-aanbieder, als bijvoorbeeld Budgetphone.nl of Pilmo.nl, krijgt zo'n router cadeau of in bruikleen. Losse voip-routers zijn ook te koop. Door prepaidtegoeden aan te schaffen bij aanbieders is het mogelijk om voordelig naar het buitenland te bellen, of gratis binnen het eigen netwerk.

Bij Budgetphone en Pilmo maakt het niet uit via welke internetverbinding wordt gebeld. Maar ook adsl-leverancier Tiscali en de kabelaars UPC en Casema bieden internettelefonie aan. `Gratis en onbeperkt bellen' is bij deze aanbieders meestal toch beperkt tot de avonduren. Wie meer `gratis' wil bellen, betaalt per maand een hoger abonnementsgeld.

    • Marc Hijink