Graag meer respect voor vrachtwagenchauffeur

Volgens een artikel in NRC Handelsblad van 13 augustus zou een Nederlandse vrachtwagenchauffeur 3.600 euro netto per maand verdienen. Ik zou graag willen weten bij welk bedrijf dat mogelijk is. Mijn man heeft in 20 jaar werken als vrachtwagenchauffeur dit bedrag namelijk nooit verdiend, ook niet met werkweken van 60 tot 70 uur. Op de arrogantie van Koen Reijnders, chirurg UMC Groningen, die stelt (16 augustus) dat het feitelijk belachelijk is dat,,volstrekt ongeschoolde vrachtwagenchauffeurs'' een dergelijk bedrag verdienen wat dus niet het geval is zou ik graag opmerken dat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur zeer zeker niet `volstrekt ongeschoold' is, tenzij Reijnders iedereen zonder een universitaire opleiding als ongeschoold beschouwt. De chauffeur moet naast een rijbewijs ook een chauffeursdiploma halen, daarnaast volgt een vrachtwagenchauffeur die tankwagens en/of gevaarlijke stoffen rijdt nog eens een extra opleiding. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur is daarmee de hoogst opgeleide chauffeur in Europa. Wat betreft het pensioen, als een chauffeur dat al zonder lichamelijke klachten haalt, kan hij daar nog niet een golfles van betalen.

Iets meer respect voor een arbeidsgroep die vaak van zondagmiddag tot vrijdagavond van huis is, in de vrachtwagen zijn eten opwarmt, slaapt, vaak een week lang niet eens kan douchen of van een schoon toilet gebruik kan maken, zou wel op zijn plaats zijn.

Het werkelijke uurloon van een vrachtwagenchauffeur is gemiddeld ongeveer (schaalafhankelijk) 11 euro netto per uur, waarbij alleen uren die gereden zijn of waarin gelost en geladen werd, worden geteld. Wachttijden worden door de Nederlandse transportwerkgevers, vanwege de keiharde concurrentie met goedkope arbeidskrachten uit het oosten en de alsmaar duurder wordende brandstof, allang niet meer beloond.

Uitgaande van 70 werkuren per week, terwijl het rijtijdenbesluit dat urenaantal niet meer mogelijk maakt en terwijl er voor iedere `normale' Nederlander een CAO voor een 36-40-urige werkweek geldt, zou een chauffeur dus op een maandsalaris van ongeveer 3.000 euro uit kunnen komen. De praktijk is meestal anders. Over bonussen of een dertiende maand zullen we het maar niet eens hebben.

    • H. Rosman-Brand