Gongadze geëerd

De in 2000 vermoorde Oekraïense journalist Georgi Gongadze is sinds gisteren officieel `Held van Oekraïne'. Hij kreeg de titel van president Viktor Joesjtsjenko in Kiev. De president prees de journalist als een man die zijn leven gaf voor de vrijheid en onafhankelijkheid van Oekraïne. Gongadze stond uiterst kritisch tegenover de vorige president Leonid Koetsjma en hij publiceerde geregeld over verdachte connecties tussen overheid, bedrijfsleven en het criminele circuit. Koetsjma wordt ervan verdacht bij de ontvoering en de moord van Gongadze betrokken te zijn geweest. Gongadze verdween op 16 september 2000. Twee maanden later werd zijn onthoofde lijk aangetroffen. Het hoofd is nooit gevonden.

Na de machtswisseling beloofde de nieuwe president, Joesjtsjenko de moordzaak te zullen oplossen. Koetsjma is intussen gehoord in de zaak. Hij ontkent elke betrokkenheid.