EU: limiet op kleding China blijft

De EU-landen hebben besloten om het systeem van invoerlimieten voor Chinese kleding niet af te schaffen. Wel willen ze snel een oplossing voor de geblokkeerde partijen kleding en textiel.

Wat de beoogde oplossing is, wil Brussel niet zeggen, vooruitlopend op onderhandelingen met China. ,,Als de besprekingen goed verlopen, zouden de EU-landen volgende week de geblokkeerde kleding kunnen vrijgegeven'', aldus een woordvoerder van de EU na de vergadering van afgevaardigden uit de 25 lidstaten. Dat zou eind volgende week kunnen zijn, aldus een woordvoerder van verladersorganisatie EVO in Zoetermeer.

De onderhandelingsinzet van de EU is om de limieten voor dit jaar te verhogen ten koste van de quota voor 2006 en 2007. Voor de Chinezen kan dat massale werkloosheid met zich meebrengen, aldus EVO. Anderzijds wil de EU partijen vrijgeven, uitgaande van besteldata in plaats van verschepingsdata. ,,Dat lost veel op en als de Chinezen dat aanvaarden, zou dat de sleutel tot een oplossing kunnen zijn.''

De Europese Commissie had de afgelopen tijd omstreden importlimieten en invoerstops afgekondigd op bepaalde soorten Chinese kleding, stoffen en garens. De invoer vanuit China naar de EU groeide dit voorjaar namelijk zo massaal, dat hij de eigen Europese fabrieken bedreigde.

Vele bestelde en betaalde partijen truien, broeken, beha's en andere kleding waren echter al onderweg. Die partijen liggen nu in opslagloodsen, wachtend op een oplossing. Kledingbedrijven en vervoerders zijn woedend: EVO had maandag een rechtszaak aangekondigd. De organisatie wacht het overleg in Peking, vandaag en morgen, nu eerst af.

De Europese handelsorganisatie Eurocommerce is vol spanning. ,,Brussel heeft goede hoop. Maar hoop is niet genoeg. We willen actie'', zegt een woordvoerder. ,,Vrijgave van de geblokkeerde partijen volgende week zou hoog tijd zijn. Het probleem is heel urgent, vooral voor middelgrote kledingbedrijven.''

Europees Commissaris Mandelson (Handel), die de quota had afgesproken, reageerde gisteren blij dat EU-landen het invoersysteem overeind houden. ,,We wisten dat er geen probleemloze aanpak was. De Europese Commissie heeft een redelijke, evenwichtige lijn gekozen en daar houden we aan vast.''

De eurocommissaris verwerpt de kritiek dat zijn invoerlimieten de handelaars hebben verrast. ,,We hebben maanden aan het akkoord gewerkt, geen dagen. Iedereen is er met open ogen aan begonnen.''