Een wanhopige belegger die schiet

De verdachte van de aanslag op de Limburgse vermogensbeheerder blijkt een oud-tandarts te zijn. ,,Hij moet compleet wanhopig zijn geweest.''

Ruzie om geld. Het komt in de beste kringen voor. De hoofdverdachte van de beschieting op vermogensbeheerder Aalders afgelopen dinsdag in het Limburgse Steyl blijkt een tandarts in ruste. Aalders overleefde de aanslag, en moet nu ,,een paar dagen rust houden van de dokter'', aldus zijn compagnon Henk Kuijpers. De verdachte schutter meldde zich na het incident zelf bij de politie en werd gearresteerd. Zijn echtgenote was er bij en werd ook ingerekend.

Doctorandus Jos van S. had tot voor kort een tandartsenpraktijk aan huis in Helmond. Na zijn pensionering wilde hij ,,van zijn oude dag genieten'', aldus de advocaat van zijn vrouw, P. Janssen. Hij bracht vanaf 1999 zo'n 600.000 euro onder bij vermogensbeheerder TPC International in het dorpje Steyl, gemeente Venlo. Dat was nog in het guldentijdperk, dus het ging om ruim 1,3 miljoen gulden. TPC is in handen van de 42-jarige Arnhemmer Wilfred Aalders. Volgens advocaat Janssen heeft die het belegd ,,in niet zulke goede zaken''. ,,Er is een paar jaar rente uitgekomen, maar vanaf dit jaar hielden die betalingen opeens op.'' Van S. vroeg Aalders herhaaldelijk om zijn inleg plus verschuldigde rente terug te betalen. ,,Steeds riep Aalders geduld te hebben. Het geld was nu even niet beschikbaar maar kon elk moment vrijkomen.'' Er waren volgens het echtpaar ,,veel meer mensen die hun geld niet terugkregen.''

Van S. ging te rade bij advocaat C. Slegers uit Weert. Die adviseerde een civiele procedure aan te spannen. ,,De dagvaarding ligt klaar en zou een dezer dagen de deur uitgaan'', zegt Slegers desgevraagd. Wat daar precies in staat wil hij niet zeggen, ,,gelet op de gebeurtenissen''. ,,Ik heb nu even geen contact met mijn cliënten.''

De gepensioneerde tandarts, vorige maand 55 jaar geworden, wilde de gang naar de rechter kennelijk niet afwachten. Hij maakte, samen met zijn vrouw, een afspraak met Aalders om opnieuw om zijn geld te vragen. De reguliere `evaluatiegesprekken' met zijn cliënten had TPC in mei stopgezet. In die maand is ook de vermogensbeheervergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ingetrokken. Volgens Aalders' mede-directeur Henk Kuijpers ,,op eigen verzoek''. Volgens de Amsterdamse advocaat H.J. Bos, die een andere civiele zaak tegen Aalders cs heeft aangespannen, onder druk van de AFM. In elk geval, zegt advocaat Slegers, ,,heeft TPC de relatie met mijn cliënten verbroken. Zij hoorden al een tijdje niks meer.'' Het gesprek met Aalders dinsdagochtend loopt even voor het middaguur gierend uit de hand. Van S. grijpt een pistool en lost een aantal schoten op Aalders. Compagnon Kuijpers was op het kantoor aanwezig maar wil niet vertellen wat er precies gebeurde. ,,Ik heb mijn verklaring aan de politie gegeven.'' Hij wil alleen kwijt dat er ,,geen enkele reden'' was voor een woedeaanval. ,,Meneer van S. heeft zeven ton uitstaan. Hij staat op winst.''

Volgens advocaat Janssen van mevrouw Van S. is zijn cliënte eveneens overrompeld door de actie van haar man. ,,Er was geen enkele aanleiding om gewelddadig in te grijpen. Zo is haar man ook niet. Zij wist niets van het vuurwapen.'' Van S. moet volgens zijn echtgenote ,,compleet wanhopig zijn geweest'', aldus haar advocaat. En het wrange is: het vuurwapen was van haar. Janssen: ,,Zij is al jaren lid van een schietvereniging. Hij is totaal onervaren.'' Het verklaart misschien waarom Aalders er slechts met een verwonding aan zijn hand van af is gekomen. Na behandeling in het ziekenhuis mocht hij dinsdagmiddag al weer naar huis. Bij hem thuis neemt niet hij de telefoon op, maar zijn vader die ,,op het huis en op de dieren past''. Die weet, woensdagochtend, nog van niets. ,,Ik heb mijn zoon al tijden niet gezien.''

    • Philip de Witt Wijnen