Centrum De Balie in problemen

Het Amsterdamse debatcentrum De Balie kampt met financiële en bestuurlijke problemen. Het bestuur heeft een interim-manager aangesteld naast directeur Anil Ramdas. Drie betrokkenen bij het centrum werken aan een nieuw toekomstplan.

De financiële problemen van De Balie dateren van september 2003, toen het centrum zijn jaarlijkse subsidie van 184.000 euro van het minsterie van Volksgezondheid (VWS) verloor. De Balie krijgt nog wel subsidie uit het Kunstenplan van het ministerie van OCW (167.000 euro) en van de gemeente Amsterdam (500.000 euro), maar kampt met schulden uit onder meer de uitgeversactiviteiten. In zijn laatste advies was de Amsterdamse Kunstraad bovendien kritisch over de ,,onduidelijke'' organisatiestructuur van De Balie, en adviseerde daarom de subsidie voor twee in plaats van vier jaar te geven. Verder steunt De Balie op projectsubsidies.

Interim-manager Ad Poppelaars, eerder betrokken bij de crisis in het Amsterdamse theater Cosmic, werd in mei bij De Balie aangesteld. Sinds juni komen bovendien oud-Balie-directeuren Felix Rottenberg en Chris Keulemans en oud-medewerker Pieter Hilhorst, die toneelstukken voor het centrum schreef, met regelmaat bijeen om zich te beraden op de toekomst. Het bestuur is op de hoogte van hun activiteiten, die zich vooral richten op fondsenwerving en de sanering van de financiën.

De Balie, in 1980 opgericht door Felix Rottenberg, organiseert debatten, lezingen en filmvoorstellingen. Met een staf van ongeveer vijftig medewerkers runt het centrum ook een eigen café-restaurant, geeft boeken uit en heeft een uitgebreide nieuwe media-tak.

De filmafdeling van De Balie verliest dit jaar drie medewerkers, onder wie oprichter Peter van Hoof. Van Hoof sprak zich onlangs in De Filmkrant verbitterd uit over het filmbeleid: ,,Plannen om ons financieel onafhankelijk te maken zijn altijd door het bestuur gedwarsboomd, en het personeel is nooit gekend in de aanstelling van directeuren. [...] Ik heb geen fut meer om uit te leggen waarom film voor De Balie van belang is.''

Na Chris Keulemans (1995-1999) volgden korte directeurschappen van Andrée van Es (1999-2001) en Christoph Buchwald (2001-2003). Anil Ramdas (1958), op dat moment nog correspondent voor NRC Handelsblad in India, volgde per 1 augustus 2003 Buchwald op. Een maand later verviel de VWS-subsidie. Bij zijn benoeming erkende Ramdas weinig ervaring te hebben met de zakelijke en de organisatorische kant van zijn nieuwe functie. ,,Je moet heel veel energie steken in het inspireren van mensen'', zei hij destijds in deze krant. ,,De Balie moet de plek worden waar het werkelijk gebeurt.''

Ramdas noemt nu het verlies van ,,fikse happen'' subsidie een ,,gigantisch probleem'' bij het leiden van De Balie. ,,Het maakt alles zo zwaar dat we hulp nodig hadden. Dus is Poppelaars erbij gekomen, die kan dat soort dingen goed. Samen met de drie oud-gedienden moeten we nu een plan voor De Balie bedenken. Eind september hoop ik duidelijkheid te hebben, om met frisse moed het nieuwe seizoen in te gaan.''