Bush: Irak nu verlaten zou terroristen sterker maken

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren voor de derde achtereenvolgende dag gezegd dat snelle terugtrekking van de troepen uit Irak een verkeerde beslissing zou zijn. Daarmee reageerde hij op een groeiende groep politici en burgers die oproepen tot onmiddellijke terugtrekking.

In een toespraak voor de Nationale Garde in Nampa in de staat Idaho zei hij: ,,Onmiddellijke terugtrekking van onze troepen uit Irak of het wijdere Midden-Oosten, waar sommigen toe hebben opgeroepen, zou de terroristen alleen meer zelfvertrouwen geven en een platform creëren om meer aanvallen tegen Amerika en de vrije landen te lanceren.'' ,,Zo lang ik president ben zullen we blijven, zullen we vechten en we zullen de oorlog tegen terrorisme winnen''.

Bush, officieel nog met vakantie, houdt dezer dagen een aantal toespraken door het land om zijn Irakbeleid te verdedigen. Gisteren sprak hij voor bijna 10.000 militairen en hun families. Van de Nationale Garde in Idaho zijn momenteel 1.700 militairen in Irak. Dinsdag verdedigde hij het beleid voor journalisten en maandag deed hij dat bij een ontmoeting met veteranen in Salt Lake City.

Op een indirecte manier reageerde hij in Idaho op het protest van Cindy Sheehan, die de president verantwoordelijk houdt voor de dood van haar zoon vorig jaar in Irak. Bush zei in zijn toespraak: ,,Er zijn weinig dingen moeilijker dan een geliefde zien vertrekken naar een oorlogsgebied''. Ook voerde hij Tammy Pruett op, een vrouw wier man en vijf zoons in Irak vechten of hebben gevochten. ,,Amerika leeft in vrijheid dankzij families als de Pruetts.''

Begin deze maand sloeg Sheehan haar kamp op in de buurt van de ranch van Bush in Texas, waar zij eist dat de president haar persoonlijk uitlegt voor welke zaak haar zoon is gestorven. Gisteren keerde zij daar terug na onderbreking van een week om voor haar zieke moeder te zorgen. Dinsdag verklaarde Bush dat hij niet van plan is met Sheehan te spreken. Ondertussen groeit de steun voor Sheehan. Ouders van militairen die zijn omgekomen hebben zich verenigd en nemen zich voor om Bush door de VS te volgen om hem constant te herinneren aan hun wens dat de militairen terugkeren.