1,5 miljard euro voor meer koopkracht van burgers

Het kabinet heeft de begroting voor 2006 in grote lijnen rond. Minister-president Balkenende (CDA) heeft dat gisteren zelf bekendgemaakt, ,,om allerlei afzonderlijke gesprekken met leden van het kabinet te voorkomen''.

Voor maatregelen om de koopkracht van de burger volgend jaar te verbeteren wordt in totaal 1,5 miljard euro uitgetrokken, bovenop de eerder aangekondigde 1 miljard euro om het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting af te schaffen.

De verwachting is dat zeker driekwart van alle huishoudens volgend jaar evenveel of iets meer te besteden heeft dan dit jaar. Volgens ingewijden loopt het koopkrachtbeeld uiteen van kleine minnen tot plussen van 4 à 5 procent. De premier zei dat 2006 een beter jaar wordt, waarin ,,grote groepen in de plus'' uitkomen. Hij erkende sommige groepen er iets op achteruitgaan, vooral door de nieuwe zorgverzekering. ,,Er zijn plussen en minnen. Individuele garanties zijn nooit te geven'', aldus Balkenende.