10.000 DNA-hits in databank forensisch instituut

In de Nederlandse DNA-databank is deze week de 10.000ste hit geregistreerd. Dat betekent dat van de 35.375 DNA-profielen die nu in de databank zitten, er 10.000 op de een of andere manier aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de databank beheert, vandaag bekendgemaakt. Als twee profielen met elkaar overeenkomen, is er sprake van een hit. Dat kan betekenen dat iemand meer misdrijven heeft gepleegd. Als het DNA van een persoon uiteindelijk matcht met de gevonden sporen, kunnen meerdere delicten in één keer opgelost worden.

De DNA-databank, die sinds 1997 bestaat, bevat DNA-profielen van verdachten, van veroordeelden, van ongeïdentificeerde slachtoffers van onopgeloste misdrijven en van op plaatsen delict aangetroffen biologische sporen, zoals bloed of haren. Deze kunnen onderling vergeleken worden. Sinds februari van dit jaar wordt ook van een bepaalde groep veroordeelden DNA-materiaal afgenomen, waarna de profielen opgeslagen worden in de databank.

In de DNA-bank zijn inmiddels 4.208 clusters, series overeenkomende DNA-profielen. Het grootste cluster tot nu toe bestaat uit 48 profielen van sporen die op verschillende plaatsen delict werden gevonden. Deze profielen konden worden gekoppeld aan één verdachte, die reeds is veroordeeld.

DNA-clusters laten ook zien waar veelplegers zich in Nederland bevinden. Uit die clusters wordt duidelijk dat de DNA-profielen meestal uit twee aan elkaar grenzende politieregio's komen. Dat betekent dat veelplegers van misdrijven veelal redelijk dicht bij huis blijven.

Er zijn echter ook DNA-clusters waarvan de DNA-profielen uit alle hoeken van Nederland afkomstig zijn, van veelplegers die kennelijk door heel Nederland misdrijven plegen. Van alle sporen in de DNA-databank is er een kans van 28 procent op identificatie, aldus het forensisch instituut.

DNA-profielen van verdachten blijven alleen in de DNA-databank als de betreffende personen ook worden veroordeeld. Bij het vervallen van de verdenking of vrijspraak van de verdachte wordt het DNA-profiel uit de DNA-databank verwijderd.