Voetbalfans verbaasd over maatregelen

De supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord en de overkoepelende organisatie SOVS hebben met verbazing kennis genomen van de maatregelen rond de `voetbalklassieker'. De volgende keer dat een duel tussen Ajax en Feyenoord uit de hand loopt, zijn supporters van de bezoekende club vijf jaar niet welkom.

,,Deze maatregel is alles wat het niet moet zijn'', reageerde voorzitter Marcel Winkelman van het SOVS. ,,De goeden moeten hierdoor meer dan ooit onder de kwaden lijden. Bovendien zijn er ook anderen die aanleiding tot problemen kunnen geven. Natuurlijk is het niet goed te praten hoe fans zich bij de laatste editie van Feyenoord-Ajax hebben gedragen, maar de politie en de NS hebben daarbij ook fouten gemaakt en dan leg je schuld hiermee alleen bij de supporters.''

Het SOVS is ook bang voor een sneeuwbaleffect. ,,Je kan er bijna vanuit gaan dat er binnen twee jaar bij de `klassieker' geen uitpubliek meer zit'', zei Winkelman. ,,Dat zit er op deze manier absoluut aan te komen. En straks gaat dit ook gebeuren bij andere wedstrijden die beladen zijn zoals bijvoorbeeld NEC-Vitesse. Dat kan nooit de bedoeling van het voetbal zijn.''

Volgens Erik van Dorp, voorzitter van de supportersclub van Feyenoord, hangt deze maatregel als een zwaard van Damocles boven de aanhang van de formaties. ,,Ik ben niet zozeer bang voor de situatie in het stadion, maar meer daarbuiten. Je kan er op wachten dat het misgaat en volgens mij zitten de autoriteiten daar ook stiekem op te wachten. Ze zijn er dan tenminste maar vanaf. Natuurlijk moet er daadkrachtig tegen rellen worden opgetreden, maar dit is echt buitenproportioneel. We zijn het er absoluut niet mee eens.''

Erol Erdogan, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, vreest dat de fans de maatregel moeten accepteren. ,,Ajax-Feyenoord is de mooiste wedstrijd van de competitie en daar horen supporters bij. Het enige dat wij kunnen doen is onze leden op het hart drukken zich te gedragen. Er is helaas een kleine groep die wij ook niet kunnen bereiken, maar die het wel vaak verpest voor de grote groep die van het voetbal een volksfeest wil maken.''

De KNVB zet het hoger beroep door tegen de uitspraak in het kort geding over de speeldatum van de competitiewedstrijd Ajax-ADO Den Haag. De rechter stelde anderhalve week geleden het twee keer verboden duel vast op 7 januari. Maandag kwam de KNVB met een nieuwe datum, 21 september, met publiek van beide clubs in de Amsterdam Arena. ,,Wij vinden het onjuist dat de rechter op de stoel van het bestuur betaald voetbal gaat zitten en een datum voor een voetbal prikt'', zei een woordvoerder van de KNVB gisteren.