UWV van spilzucht beticht

Uitkeringsinstantie UWV wordt beschuldigd van spilzucht en clandestiene praktijken door een ontslagen directeur. Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) heeft de bestuursvoorzitter schriftelijk om opheldering gevraagd, liet hij vandaag weten.

Het gaat om J. de Jonge, directeur facilitair en inkoop bij UWV. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor de huisvesting, waar vorig jaar veel ophef over ontstond. De directievertrekken zouden te luxe zijn.

Gisteren verweerde De Jonge zich bij de kantonrechter tegen een ontbindingsverzoek van UWV, dat vandaag zei dat een ,,vertrouwensbreuk'' de reden is voor het ontslag. De Jonge schrijft in zijn 48 pagina's tellende verweerschrift over de reden: ,,De grondslag van deze arbeidsrechtelijke zaak is gelegen in de `Huisvestingsaffaire' van het UWV, en specifiek aangaande de te luxe inrichting van de kantoor- en vergaderruimtes van de Raad van Bestuur van het UWV.''

De huisvestingsaffaire leidde in 2004 tot het vertrek van toenmalig topman T. Joustra. Bestuurder Cloo bleef aan, maar mocht zich niet meer met de huisvesting bemoeien. Volgens De Jonge houdt Cloo zich daar echter nog steeds mee bezig. Ook zou UWV de regels voor aanbesteding hebben ontweken door afspreken met de Rotterdamse burgemeester Opstelten over een vestiging in zijn stad. Meer algemeen zou UWV te dure adviseurs inschakelen en veel te veel kantoorruimte huren.

De komende jaren verdwijnt bij UWV bijna de helft van de 22.000 arbeidsplaatsen. UWV doet de beschuldigingen af als `grotendeels oud nieuws'. ,,Bijna al deze aantijgingen zijn vorig jaar al tot de bodem uitgezocht. Van de rest nemen wij nadrukkelijk afstand'', zegt een woordvoerder.