Tyfoon nadert Japan: WK roeien uitgesteld

De wereldkampioenschappen roeien in het Japanse Gifu beginnen twee dagen later dan gepland. Het uitstel is het gevolg van de tyfoon Mawar, die onderweg is naar de roeibaan in de rivier Nagara.

De wervelstorm met zware regenbuien bereikt naar verwachting morgen de wedstrijdlocatie. Gifu ligt in de binnenlanden van het Japanse hoofdeiland Honshu. De tyfoon is vermoedelijk pas zaterdag voorbij.

De wereldroeibond FISA heeft trainingen op het water dezer dagen verboden. FISA wil de wedstrijden nu op dinsdag 30 augustus laten beginnen in plaats van komende zondag. Een groot deel van de gebouwen die speciaal voor de WK is opgezet, zoals de tribunes, is gisteren weer afgebroken. De roeiboten zijn in zeecontainers opgeborgen.

De organisatie kondigde maandag de tyfoon al aan, maar raakte niet in paniek. Wervelstormen komen vaker voor in het gebied en de rivier kan de enorme waterhoeveelheden doorgaans goed verwerken. De FISA had al wel honderden roeimachines laten inrukken voor indoortrainingen. Daarvan zal ook de Nederlandse ploeg, met 44 roeiers al aanwezig in Gifu, gebruik moeten maken.

De WK zal volgens de organisatie wel volgens schema op 4 september eindigen. Het is mogelijk de wedstrijden van de eerste vier dagen in twee dagen af te werken.

De Nederlandse roeiploeg logeert in het nabijgelegen Ogaki en denkt niet aan een evacuatie. De afnemende windkracht morgenavond, als de tyfoon daar vermoedelijk passeert, bedraagt dan naar verwachting ongeveer 7 bedragen; ofwel 13 meter per seconde. In eerdere voorspellingen werd een windsnelheid van 19 meter per seconde gesproken.

,,Er is bij ons geen enkele paniek'', zei de vrouwelijke bondcoach Josy Verdonkschot vanmorgen op de plaats van bestemming. ,,We hebben de eerste drie dagen trainingen gedaan op de Nagaragawa Rivier van Gifu. De omstandigheden waren niet best. Het water stroomde tegen de wind in en dat gaf hoge golfslag. Veel boten liepen vol. Daar waren we natuurlijk niet al te happy mee. De bedoeling is dat vanaf maandag twee sluizen de stroom tot stilstand zullen brengen.''

De deelnemers aan de WK zullen enige dagen moeten uitzitten. Zij kunnen alleen trainen op roeimachines. De roeibaan is vanaf zondag weer beschikbaar, als Mawar is uitgeraasd.