Textielquota niet juridisch aangevochten

De juridische actie van Nederlandse kledingimporteurs in de crisis over textiel uit China krijgt geen vervolg op Europees niveau. Dat bleek gisteren na overleg van Europese brancheorganisaties in Brussel.

In een verklaring zegt Eurocommerce, het lobbyorgaan bij de Europese Unie van de detail-, groot- en internationale handel, een ,,politieke oplossing in samenwerking met de Commissie en de lidstaten'' na te streven. ,,Op nationaal niveau overwegen of nemen individuele bedrijven actief juridische stappen'', aldus de verklaring.

Daarmee zijn de Nederlandse importeurs nu feitelijk de enigen binnen de Europese Unie die deze kwestie voor de rechter brengen. Daarbij wordt de Nederlandse staat gedaagd om door de douane geblokkeerde goederen vrij te geven. Een soortgelijke juridische actie in Duitsland is op niets uitgelopen wegens onvolkomenheden bij de rechtsgang, zei een van de Nederlandse deelnemers aan het overleg in Brussel, bestuurslid Peter van Beek van de Vereniging van Importeurs uit het Verre Oosten.

Eurocommerce deed gisteren een dringend beroep op Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel) om alle goederen voor import vrij te geven die waren besteld voor het in werking treden per 12 juli van de quota met terugwerkende kracht tot 11 juni. Maar de quota liepen binnen de kortste keren vol. Daardoor liggen nu in Europese douane-entrepots onder meer 48 miljoen truien uit China, 17 miljoen broeken en 4 miljoen beha's.

Vanmorgen hebben ambtenaren uit de EU-lidstaten `informeel' overleg gevoerd met de Europese Commissie over de crisis. Aansluitend reist een ambtelijke delegatie uit Brussel af naar Peking voor overleg met China over een mogelijke aanpassing van het quotasysteem. Eurocommerce zegt op zichzelf geen bezwaar te hebben tegen quota, maar eist dat het bedrijfsleven ten minste negen maanden van tevoren op de hoogte wordt gebracht wanneer deze worden ingesteld.

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen heeft gisteren in een brief Commissie-voorzitter Barroso gevraagd het probleem van de invoerquota op te lossen, zo meldt persbureau AFP. Denemarken is, samen met onder meer Zweden, Finland en Nederland, fel tegenstander van de handelsbeperkingen. De Nederlandse branche heeft ook premier Balkenende gevraagd een brief naar Brussel te sturen. De premier wil daarover eerst nog overleg voeren met de betrokken bewindspersoon, staatssecretaris Van Gennip (Buitenlandse Handel), aldus een woordvoerder van de rijksvoorlichtingsdienst.