Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage uit Coimbra in Portugal waar brandweer en inwoners met man en macht proberen de vlammen van de naderende bosbranden te blussen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met de Duitse ex-RAF-terrorist Knut Folkerts over het uitleveringsverzoek van Nederland. Folkerts schoot in 1977 bij zijn arrestatie in Utrecht een agent dood. Na zijn veroordeling tot levenslang werd hij aan Duitsland uitgeleverd maar kwam in 1995 vervroegd vrij. Nederland wil dat hij alsnog zijn straf van twintig jaar uitzit. Ned.3, 22.20-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Karels keuze: Menschen brauchen Hobbies. Portretten van drie stellen waarbij de hobby het tv maken het leven lijkt te overheersen. Ze zijn als video-amateurs actief voor het open kanaal. Adèle geeft baklessen, Wolfgang maakt programma's over country- en westernmuziek en Hermann heeft zijn eigen Hydepark op tv. Ned.2, 23.15-0.12u.

Filmlab: Grip. Korte documentaire over vriendschap, verveling en je plek zoeken in de maatschappij. Joost (24), Jasper (28), Laurens (22) en Vincent (24) zijn al tien jaar beste vrienden. Als het even kan gaan ze naar buiten om te `parkouren', een straatsport waarin de stad gezien wordt als een grote speeltuin vol obstakels. Met gemak rennen ze tegen muren op, buitelen over balustrades en springen ze van balkons naar richeltjes, en terug. Ned.3, 23.40-00.05u.

PRAATPROGRAMMA

Wat zou jij doen? Gesprekken over dilemma's uit het dagelijks leven. Vanavond over het al of niet ingrijpen van ouders als dochter of zoon bevriend raakt met een type dat een slechte invloed heeft. Ned.1, 22.50-23.30u.

Close-up: De magie van Fellini. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.30-0.30u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag tussen Ajax en het Deense Brøndby IF in de voorronde van de Champions League. Het eerst duel in Denemarken tussen de clubs eindigde in een 2-2 gelijkspel. Ned.2, 19.55-22.43u.

De tv-competitie: Ik wil een kind van jou.... en verder niets. Producent Eyeworks levert de eerst aflevering van de omstreden docusoap waarin twee vrouwen op zoek gaan naar een geschikte spermadonor. Of er meer delen komen wordt aanstaande zaterdag in de finale van deze competitie beslist. Talpa, 20.30-21.30u. & 23.10-23.40u.

FILM

.Elsker dig for evigt (Susanna Bier, 2002, Den). Dogma-film (de 28ste) is een in documentaire stijl gedraaid antimelodrama. De verschrikkelijke spelingen van het lot worden `kleiner dan het leven' en daardoor acceptabel. Een jongeman loopt bij een auto-ongeluk een dwarslaesie op; zijn verloofde, uit bitterheid en zelfmedelijden door het slachtoffer verjaagd, werpt zich in de armen van een arts, `toevallig' de echtgenoot van de bestuurster van de fatale auto. Ned.3, 20.05-22.00u.

My Big Fat Greek Wedding (Joel Zwick, 2002, VS/Canada). Door Tom Hanks en zijn Griekse vrouw geproduceerde, romantische komedie zet de kleurloosheid van de Amerikaan af tegen de excentriciteit der Grieken. Dik Grieks meisje overwint de tegenzin van haar familie tegen een niet-Griekse bruidegom. RTL5, 20.30-22.10u.

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). In sentimenteel `educatiedrama' brengt literatuuronderwijzer Danny DeVito een rampklas vol weerbarstige soldaten volgens het filmboekje gevoel voor eigenwaarde bij én gevoel voor Shakespeare. Veronica, 20.30-22.50u.

Educating Rita (Lewis Gilbert, 1983, GB). Onderhoudende, sterk op verbale grappen leunende komedie naar blijspel van Willy Russell (bij ons opgevoerd als `Rita en de voetreis naar Rome'). Kapstertje krijgt privé-les van drankzuchtige professor en streeft hem intellectueel en professioneel voorbij. Golden Globes voor Michael Caine en de debuterende Julie Waters. Canvas, 20.50-22.40u.

100 Girls (Michael Davis, 2000, VS). Adolescentenkomedie. Jongeman (Jonathan Tucker) zoekt op campus naar het ideale, maar hem verder onbekende meisje dat hij in een donkere lift ontmoette. Talpa, 21.30-23.10u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met makelaar en presentator Harry Mens over zijn nieuwe programma Breek de week, dat in het najaar de rechtse tegenhanger moet worden van Nova. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat Randy Newman op 31 januari 2000 in Carré gaf. Radio 2, 22.03-23.00u.