Swaziland viert het einde van seksverbod

Zo'n dertigduizend meisjes in Swaziland hebben gisteren het einde gevierd van een seksverbod dat Koning Mswati III vier jaar geleden instelde om de verspreiding van aids tegen te gaan. Vlak na zonsopgang verbrandden de tienermeisjes hun zogenaamde `kuisheidskwastjes' die ze sinds 2001 in hun haar moesten dragen als bewijs van hun maagdelijkheid.

Mswati III maakte vorige week bekend af te zien van het eeuwenoude umchwasho ritueel dat hij in 2001 herinvoerde. Het koninklijk decreet lag onder vuur, onder meer omdat de koning zelf zich niet aan het verbod hield. Twee maanden nadat hij de umchashwo had afgekondigd, koos Mswati III een meisje van zeventien jaar uit als zijn negende vrouw. Iedere man die het kuisheidsgebod negeerde, moest als boete een koe betalen aan de familie van het meisje. Naar verluidt heeft Mswati III zijn zonde met een stevige melkkoe afgekocht.

Volgens experts heeft het koninklijk decreet weinig geholpen in de strijd tegen de uitdijende aids-epidemie. Wel gebruikten veel meisjes het seksverbod om al te gretige vriendjes van het lijf te houden en oudere mannen te ontmoedigen, zegt Goodness Simelande, een hulpverlener uit de stad Manzini. Naar schatting veertig procent van de volwassen bevolking is met het aids-virus besmet, het hoogste percentage ter wereld. Door de epidemie is de levensverwachting in Swaziland tot 32 jaar gedaald.

Actiegroepen noemden de kwastjes vrouwonvriendelijk en vonden dat de verantwoordelijkheid onterecht bij de meisjes werd gelegd. Sommige umchashwo-meisjes klaagden over pesterijen op het schoolplein. Toen gisteren de kwastjes in een groot vreugdevuur werden verbrand, zongen sommige meisjes uit volle borst: ,,Eindelijk, kunnen we weer seks hebben.''

De rituele verbranding van de kwastjes markeert ook het begin van het jaarlijkse vruchtbaarheidsritueel, dat volgende week maandag wordt afgesloten met de reeddance ceremonie.

Duizenden jeugdige maagden reizen ieder jaar af naar koninklijke kraal in de Ezulwini vallei van Swaziland om riet te snijden voor de kraal van de moeder van de koning. Tijdens de afsluitende rituele dans kiest de koning uit de schaarsgeklede meisjes zijn volgende bruid.

Koning Mswati III, bijgenaamd `de leeuw', heeft inmiddels twaalf vrouwen, één verloofde en 27 kinderen. Zijn vader, koning Sobhuza II, stierf in 1982 met zeventig echtgenoten rond zijn sterfbed. Swaziland is een van de laatste absolute monarchieën.