Roodbaars met paksoi

Een tweede koelkast is een uitkomst voor alle potjes en flessen die na het openen in de koelkast bewaard moeten worden. Een paar voorbeelden uit dit recept zijn de hoisinsaus, op basis van gefermenteerde sojabonen met knoflook en vijfkruidenpoeder, en de oestersaus, gemaakt van gedroogde oesters en sojasaus. Controleer op het etiket van de oestersaus of er echt oesterextract gebruikt is en niet een nare smaakvervanger.

Snijd de visfilets in stukjes van 4 centimeter. Doe ze in een schaal en bestrooi ze met de zwarte peper. Dek af en bewaar in de koelkast.

Snijd de stelen van de paksoi in plakjes. Snijd de bladen in de lengte doormidden en dan overdwars in repen. Spoel de plakjes steel en repen blad onder de koude kraan en laat goed uitlekken.

Meng de hoisinsaus in een kom met de rijstwijn, oestersaus en sojasaus. Veeg de oesterzwammen schoon en snijd grote exemplaren in 2 of 3 stukjes. Pel de tenen knoflook en snijd ze in flinterdunne plakjes. Pel de ui, snijd hem doormidden en dan in dunne plakjes.

Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een wok op middelhoog vuur. Roerbak er de stukken vis in twee of drie porties in circa 2 minuten net gaar in. Schep de vis over in een schaal.

Doe zo nodig wat extra olie in de wok en verhit opnieuw. Roerbak er de knoflook en ui een paar minuten in tot de ui goudgeel is. Bestrooi met zout en peper. Voeg de oesterzwammen toe en roerbak nog een paar minuten. Voeg alle paksoi toe en roerbak een paar minuten tot de bladen beginnen te slinken. Schep er het hoisinsausmengsel door tot alles goed gemengd is. Leg het deksel op de wok en laat een paar minuten koken tot de paksoisteeltjes bijtgaar zijn. Schep de vis voorzichtig om met het groentemengsel en laat even doorwarmen. Strooi er het sesamzaad over en besprenkel met de sesamolie. Dien op met rijst of noedels.

Morgen: warm cakeje.

    • Kim Maclean