Predikant roept op tot moord Chávez

De invloedrijke Amerikaanse televisie-evangelist Pat Robertson heeft in de Verenigde Staten en Venezuela een rel veroorzaakt door in zijn televisieprogramma op te roepen tot de moord op president Hugo Chávez van Venezuela.

De 75-jarige Robertson noemde Chávez, een van de meest uitgesproken critici van de VS in Latijns-Amerika, een ,,verschrikkelijk gevaar'' en waarschuwde dat Chávez Venezuela maakt tot een ,,lanceerplatform voor communistische infiltratie en moslimextremisme''. ,,We zijn in staat om hem uitschakelen en ik denk dat de tijd gekomen is om dat te doen. (..) Het is goedkoper dan het beginnen van een oorlog, en ik denk niet dat de olie-export zal stoppen.''

Venezuela is met zo'n 1,3 miljoen vaten per dag de op drie na grootste olieleverancier van de VS en bezit er 14.000 tankstations. Chávez dreigde eerder deze maand de leveranties te staken.

De uitspraken van Robertson, oprichter van de Christian Coalition die algemeen wordt beschouwd als het kiezersplatform van president Bush, zullen president Chávez sterken in zijn idee dat de Amerikanen hem willen vermoorden. De populist vindt verder dat het neoliberalisme van de VS de oorzaak is van de grote armoede in Latijns-Amerika.

Tot dusver reageerde de Amerikaanse regering zelden op de retoriek van de Venezolaanse president. Gisteren haastte minister Rumsfeld zich te zeggen dat er geen plannen zijn voor een aanslag op Chávez: ,,Als die er zouden zijn, zou ik ervan af weten.''

Robertson, die in 1988 probeerde namens de Republikeinen presidentskandidaat te worden, deed eerder controversiële uitspraken. Twee jaar geleden vond hij dat het ministerie van Buitenlandse Zaken met een kernwapen opgeblazen moest worden. Ook meende hij dat feminisme vrouwen aanmoedigt om ,,hun kinderen te doden, hekserij te praktiseren, het kapitalisme te vernietigen en lesbiennes te worden''.

In Venezuela is met grote verontwaardiging gereageerd op de recente uitlatingen. Volgens vice-president José Vicente Rangel is het een oproep tot een terroristische daad. Hij zei benieuwd te zijn wat het Witte Huis voor actie gaat ondernemen tegen Robertson.

Chávez zelf reageerde in Havana waar hij al dagenlang op bezoek is bij zijn vriend en politieke geestverwant Fidel Castro. Hij zei de meneer die hem bedreigde niet eens te kennen.