Maatregelen Britten tegen extremisten

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, heeft vanmiddag maatregelen gepresenteerd die het makkelijker maken ongewenste buitenlandse radicalen het land uit te zetten dan wel buiten de deur te houden.

Op grond van de nieuwe richtlijnen van Clarke voor onaanvaardbaar gedrag zullen buitenlanders, die het terrorisme verheerlijken of proberen goed te praten in aanmerking komen voor uitzetting. Ook mensen, die haat zaaien en spanningen aanwakkeren tussen de bevolkingsgroepen in Groot-Brittannië, riskeren het land te worden uitgezet. Het oproepen tot geweld om bepaalde religieuze idealen te verwezenlijken zal eveneens strafbaar worden gesteld.

Ook uitspraken uit het verleden tellen in dit verband mee. Het algemene criterium zal voor de autoriteiten zijn of de betrokkenen een bedreiging vormen voor de openbare orde, de nationale veiligheid of de rechtsstaat.

Ook Britse staatsburgers kunnen voortaan op vervolging rekenen, wanneer ze zich aan zulke vergrijpen bezondigen. De maatregelen volgen op een reeks zelfmoordaanslagen in Londen, waarbij in totaal 56 mensen om het leven kwamen.

In een toelichting voor de BBC verklaarde Clarke dat hij binnen een week een lijst denkt te kunnen presenteren van mensen in het buitenland, die in principe ,,in het openbaar belang'' niet langer worden toegelaten tot het Verenigd Koninkrijk. De Britse ambassades in het buitenland zoeken op het ogenblik kandidaten voor de lijst.

De bewindsman voorspelde dat al binnen enkele dagen de eerste radicalen de gevolgen zullen ondervinden van de hardere aanpak van de regering. Vorige week ontzegde de regering de Syrische radicale islamitische geestelijke Omar Bakri Mohammed al de toegang tot Groot-Brittannië, nadat die kort daarvoor eigener beweging het land had verlaten.

Organisaties voor de burgerrechten tonen zich bezorgd over de plannen van de regering. Volgens hen dreigt de regering daarmee de democratie onnodig uit te hollen. Bovendien zouden sommigen van de uitgewezen radicalen in veel gevallen in eigen land marteling en andere ongeoorloofde praktijken boven het hoofd hangen.