Kritiek op hulp VN in Niger bij bezoek Annan

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan gisteren gevraagd ervoor te zorgen dat de voedselhulp in het Afrikaanse Niger beter wordt afgestemd op de noden van de bevolking. Annan begon gisteren zijn tweedaags bezoek aan Niger met een rondgang door een ziekenhuis en een voedingscentrum in de zuidelijke stad Zinder. Volgens de Verenigde Naties hebben zeker 2,6 miljoen mensen in het Sahel-land voedselhulp nodig, nadat droogte en een sprinkhanenplaag voor een slechte oogst hebben gezorgd.

Artsen zonder Grenzen verwijt de VN dat ze te traag op de voedselcrisis hebben gereageerd. De hulp zou ook nog steeds ontoereikend zijn. Volgens de organisatie kijkt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties bij de verdeling van voedsel niet naar het daadwerkelijk voedselgebrek onder de bevolking. Ook zegt Artsen zonder Grenzen dat de voedselhulp niet is afgestemd op kinderen onder de vijf jaar, die het zwaarst door de voedselcrisis zijn getroffen. De speciale verrijkte bloem die ze nodig hebben, wordt niet verstrekt.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds januari al meer dan 21.000 ernstig ondervoede kinderen behandeld in de provincies Tahoua, Maradi en Zinder. Meer dan 12.000 van die kinderen wonen in het zuiden van de provincie Maradi. Volgens de organisatie verslechtert de voedselsituatie daar nog steeds. De geplande voedselhulp van het WFP is maar genoeg voor minder dan tien procent van de 1,2 miljoen mensen in dat gebied.

Kofi Annan werd gisteren op het vliegveld van Zinder ontvangen door de president van Niger, Mamadou Tandja, die hulporganisaties eerder verweet dat ze de voedselcrisis overdrijven. De secretaris-generaal van de VN wordt bij zijn bezoek vergezeld door meer dan honderd hoogwaardigheidsbekleders en journalisten. ,,Ik kom om zelf te zien wat er aan de hand is'', zei Annan. ,,Om met de regering te overleggen en om te kijken wat we samen kunnen doen om de situatie te verbeteren, niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn.'' Hij reageerde niet op de kritiek van Artsen zonder Grenzen. Hij zei wel dat hij onder de indruk was van wat de organisatie in Niger doet.

Van de 81 miljoen dollar die de VN nodig hebben voor voedselhulp aan Niger, is nog niet de helft binnen. De VN hadden al vorig jaar gewaarschuwd voor voedseltekorten in Niger, maar schenkingen kwamen pas binnen toen in juni de eerste tv-beelden van hongerende kinderen de wereld rondgingen.