Hommeles in Sesamstraat om vervroeging uitzendtijdstip

Na het eten en voor het slapen gaan: dat is het ideale moment voor peuters om naar Tommie, Ieniemienie en Pino te kijken, vindt de redactie van Sesamstraat. En dat is om half zeven. Maar sinds 2000 wordt Sesamstraat steeds vroeger uitgezonden. Eerst van kwart over zes naar zes uur, toen werd het zeven minuten voor zes, en sinds afgelopen maandag begint Sesamstraat om half zes.

Dat kost kijkers. Zondag keken er rond zes uur nog 134.000 mensen. Maandag waren dat er om half zes maar 32.000, al ging het gisteren al weer iets beter, met 65.000 kijkers. Elke vervroeging heeft kijkers gekost, zegt Sesamstraat-redacteur Jeroen Pelgrom. Al speelt ook de opkomst van commerciële kindertelevisie mee.

De dienst Kijk- en luisteronderzoek (KLO) zegt dat het wel meevalt. Bas de Vos, hoofd van KLO: ,,De doelgroep is drie tot zes jaar. En die kinderen kijken ook om half zes, zo blijkt. Zondag had Sesamstraat bij kinderen tot zes jaar een marktaandeel van 24 procent, maandag van 25 procent en dinsdag zelfs 32 procent. Er is dus zeker geen groot probleem.''

Maar daar is redacteur Jeroen Pelgrom het niet helemaal mee eens. ,,Een van de doelstellingen van Sesamstraat is dat ouders en kinderen sámen kijken. Dan leren kinderen er meer van. Dus als minder ouders meekijken omdat zij staan te koken, is dat ook erg.''

Waarom wordt Sesamstraat eerder uitgezonden? Dat heeft te maken met een nieuwe indeling van de kindertelevisie van de publieke omroep. Er komen twee blokken: van vijf tot zes uur is voor de peuters. En van zes tot zeven zijn er programma's voor kinderen tot twaalf jaar, zoals het jeugdjournaal. Die verandering zou ingaan in september, maar is vervroegd. Reden is de start van Talpa. Die zender zendt nu vanaf zes uur uit op kinderkanaal Nickelodeon. Een uitgelezen kans voor de publieke omroep om marktaandeel terug te winnen bij kinderen.