Google biedt gratis bellen via internet

Google, 's wereld grootste internetzoekmachine, begint vandaag met Google Talk, dat een concurrent moet worden van het populaire chatprogramma MSN Messenger van Microsoft. Met Google Talk kunnen pc-gebruikers via internet kosteloos met elkaar chatten en bellen.

Instant messaging, beter bekend als chatten of msn'en, is populair onder internetters. Nederland alleen al telt 4,5 miljoen gebruikers van MSN Messenger.

De eerste versie van Google Talk heeft nog wat haken en ogen. Rechtstreeks communiceren met gebruikers van andere chatprogramma's is er niet bij. Chatten met geluid of beeld is alleen mogelijk tussen Google Talk-gebruikers onderling.

In de volgende Google Talk-versie zit voice over ip (voip), zo belooft het bedrijf, waardoor gebruikers ook kunnen bellen met gewone telefoonabonnees. Google is hiertoe geïnspireerd door het succes van het programma Skype. Met Skype kunnen pc-gebruikers via internet naar het gewone telefoonnetwerk bellen, tegen sterk gereduceerde tarieven. Skype-gebruikers die elkaar via hun pc's bellen doen dat gratis. Google wil een open standaard voor voip gebruiken, waardoor Google Talk een groter bereik krijgt dan Skype.

Voip was lange tijd alleen interessant voor het bedrijfsleven. Nu steeds meer particulieren breedbandinternet gebruiken, is het gemakkelijk geworden op voip over te stappen. Daarbij is een computer niet per se nodig: ook een gewone telefoon kan via internet bellen, mits de telefoondienst dat ondersteunt.

Zo biedt KPN in Nederland ook al voip aan particulieren aan, in de vorm van een gecombineerd adsl/telefonie-abonnement. Ook kabelmaatschappijen bieden telefonie via voip aan. Ze ontwikkelen nieuwe diensten die lijken op de huidige mogelijkheden van chatprogramma's: onbeperkt bellen, videovergaderen en beeldtelefonie.