Geen rechtszaak Grolsch versus Ajax

Bierbrouwer Grolsch heeft op het allerlaatste moment afgezien van een rechtszaak tegen voetbalclub Ajax. Grolsch, dat bezwaar had tegen het plan van Ajax om reclameborden van concurrent Amstel langs het voetbalveld in de Amsterdam Arena te plaatsen, deed gisteravond afstand van het vermeende alleenrecht op bierreclame langs het veld.

Daarmee was de rechtszaak, die voor vandaag stond gepland, van de baan. Grolsch ontvangt een geldbedrag. Hoe hoog dit bedrag is, willen Grolsch noch Ajax bekendmaken.

Grolsch meende als medeoprichter van de Amsterdam Arena en als vennoot van de Stichting Stadion Amsterdam CV, de uitbater van het stadion, het exclusieve recht op bierreclame te bezitten. Ajax wil echter tijdens thuiswedstrijden roterende reclameborden van Amstel laten zien.

Grolsch vond in eerste instantie dat de voetbalclub Ajax, dat de Arena huurt voor zijn thuiswedstrijden, met de Amstel-borden de rechten van de Enschedese brouwer aantastte. De schikking betekent dat de Amstel-borden naar alle waarschijnlijkheid aanstaande zondag, tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord, te zien zullen zijn.

Een woordvoerder van Grolsch benadrukt dat het bedrijf alleen afstand heeft gedaan van het recht op bierreclame langs het veld. Alle andere reclame-uitingen, alsmede de verkoop van bier - ook tijdens popconcerten -, blijft een zaak van Grolsch, aldus de woordvoerder.

Hij wil niet zeggen hoeveel liter bier jaarlijks in de Arena wordt geschonken, maar beweert wel dat het stadion ,,één van de grootste horecagelegenheden van Nederland is.''