Doden door overstromingen in Alpenlanden

Dagenlange zware regenval heeft in de Alpen geleid tot overstromingen en modderstromen waarbij ten minste zes mensen zijn omgekomen. Ook worden nog verschillende mensen vermist. De schade in Midden-Europa is opgelopen tot vele tientallen miljoenen euro's.

In Centraal-Zwitserland en Berner Oberland is de infrastructuur ontwricht. Dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten doordat wegen en spoor zijn weggeslagen, tunnels en wegen zijn onbegaanbaar – ook snelwegen. Vrachtverkeer wordt bij de grens tegengehouden. Transport en Logistiek Nederland schat de schade voor Nederlandse vervoerders op een half miljoen euro per dag.

In Oostenrijk heeft de situatie zich gestabiliseerd. Hier zijn de westelijke deelstaten Vorarlberg en Tirol het zwaarst getroffen. De rivier de Inn is op veel plaatsen buiten zijn oevers getreden.

In het zuiden van Duitsland steeg het water vanmorgen op veel plaatsen nog steeds. Dijken zijn doorgebroken, waardoor onder andere in Garmisch, Kempten en Sonthofen wijken onder water kwamen te staan.

Eerder deze week kampte ook de Balkan met hevige regenval. In Roemenië kostte het hoge water achttien mensen het leven. In het noorden van Kroatië is de noodtoestand uitgeroepen. In Tsjechië en Hongarije zijn eveneens overstromingen.

Volgens deskundigen is de extreme regenval hooguit de aanleiding voor de overstromingen. De belangrijkste oorzaak is menselijk ingrijpen in de natuur. Rivieren zijn voor de scheepvaart gekanaliseerd. Intensieve landbouw en bebouwing maken dat het water niet in de bodem zakt, maar via de oppervlakte wegstroomt. Rivieren kunnen geen grote hoeveelheden water verwerken. Ook het onderhoud van de bossen, die als een soort spons het water opvangen en een tijd vasthouden, laat te wensen over.

Volgens de Duitse milieuorganisatie Bund komen de autoriteiten de beloften niet na die ze deden na de overstromingen van 2002. Er zijn plannen voor de kanalisatie van een deel van de Donau in Beieren en een kanaalverbinding tussen Saale en Elbe in Saksen-Anhalt.

Milieuorganisaties zien een relatie tussen de overstromingen en klimaatverandering. Meteorologen sluiten die niet uit, hoewel niet is aangetoond dat stijging van de temperatuur van invloed is op de hoeveelheid neerslag in een jaar. Vandaag is voor het Alpengebied geen langdurige regenval meer voorspeld. De komende dagen wordt rustiger weer verwacht.

KLIMAAT: pagina 4