Creatief met chrysanten

Jan Huisman (33) bracht zijn werkzame leven tot nu toe volledig in het buitenland door. Eerst bij een sierteeltbedrijf in de VS, daarna bij de Nederlandse chrysantenveredelaar Dekker Chrysanten, waarvoor hij een dochterbedrijf in Tanzania opzette. Eind volgende maand wordt hij hoofd van de afdeling beworteling van Dekker, in het Noord-Hollandse Hensbroek. ,,Het werd tijd om terug te keren naar Nederland'', zegt Huisman aan de telefoon vanuit Tanzania, waar hij zes jaar lang een stekjesfabriek van zes hectare leidde. ,,We kweken hier 180 miljoen chrysantenstekken per jaar, die we naar Nederland versturen voor beworteling'', zegt Huisman. ,,Dat doen we in Tanzania omdat het klimaat hier constanter is en beter geschikt voor het kweken van stekjes dan in Nederland. Het is bovendien arbeidsintensief, dus we besparen hier ook op loonkosten.'' In de kassen in Tanzania werken zo'n 250 mensen, bij Dekker als geheel bijna 1.200. Huismans nieuwe afdeling bewortelt de stekjes uit Tanzania en levert die aan bloemenkwekers. ,,Ik schuif dus eigenlijk een stap op in het productieproces.''

personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot