Britse proefdierenfokkerij sluit na acties

De eigenaars van een Britse proefdierenfokkerij hebben gisteren aangekondigd dat het bedrijf binnenkort zijn deuren sluit. De Darley Oaks farm in Newchurch ten noorden van de stad Birmingham is de afgelopen jaren geteisterd door een reeks gewelddadige acties van de kant van radicale dierenbeschermers.

De meest opzienbarende daad van de activisten was vorige herfst om de beenderen van de overleden schoonmoeder van een van de eigenaars van het lokale kerkhof te stelen. Voorts gooiden activisten in maart van dit jaar een brandbom naar binnen bij de fokkerij. De eigenaars, hun familie en medewerkers van de fokkerij ontvingen bij herhaling dreigbrieven, waarin werd gesteld dat ze voor hun leven moesten vrezen, als het bedrijf cavia's bleef fokken.

De advocaat van het bedrijf sprak gisteren van een ,,een zeer slechte dag voor de democratie''. Een woordvoerder van de actiegroep 'Red de Cavia's van Newchurch' omschreef gisteren daarentegen als ,,de meest fantastische dag uit mijn leven''.

De lokale politie heeft in totaal 2,5 miljoen pond (3,75 miljoen euro) gespendeerd aan de beveiliging van de boerderij en aan de speurtocht naar de beenderen. Die zijn nog altijd weg en ook heeft de politie niemand kunnen aanhouden.

Het nieuws van de sluiting van het bedrijf heeft in brede kring tot verontruste reacties geleid. De activisten, die zich hebben bediend van ondemocratische middelen, krijgen zo hun zin. ,,Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een kleine minderheid van extremistische dierenbeschermers een campagne van angst en intimidatie voert om zo individuen ervan te weerhouden hun wettige en legitieme bedrijf voort te zetten'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Handel en Industrie gisteren tegenover The Guardian. Ook de wetenschappelijke wereld reageerde bezorgd. Honderden wetenschappers onderstreepten in een gezamenlijke verklaring het belang van proefdieren voor medisch onderzoek.

www.nrc.nl Darley Oaks farm