`Banca d'Italia moet zichzelf hervormen'

President Antonio Fazio van de Italiaanse centrale bank moet deze week met duidelijke en nauwkeurige hervormingsplannen komen. Doet hij dat niet, dan zal de regering moeten ingrijpen en zelf wijzigingen doorvoeren in de statuten van de bank.

Dit zei de Italiaanse minister van Landbouw Alemanno gisteren. Alemanno, volgens media een vooraanstaand lid van de regering die zich vaak uitspreekt over onderwerpen buiten zijn portefeuille, zei verder dat de regering tijdens een vergadering volgende week een duidelijke positie moet innemen over de gang van zaken rond Banca d'Italia.

De centrale bank, en vooral Fazio, staan al maanden onder zware druk. Er is veel kritiek op de handelwijze van Fazio in de overnamestrijd om Banca Antonveneta tussen ABN Amro en de Banca Popolare Italiana. Fazio zou Popolare Italiana hebben bevoordeeld en de Nederlandse bank hebben tegengewerkt omdat hij niet wilde dat Antonveneta in buitenlandse handen zou komen.

Fazio moet zich vrijdag verantwoorden voor een financiële overheidscommissie. Bronnen rondom de centrale bank hebben echter al aangegeven dat de voor het leven benoemde bankpresident niet bereid is om hervormingen te bespreken tijdens deze zitting.

De strijd rond Antonveneta ligt momenteel stil. Het bod van ABN Amro mislukte. Het belang van 40 procent dat Popolare Italiana en bevriende beleggers hebben in Antonveneta is in beslag genomen door justitie omdat Popolare Italiana regels zou hebben overtreden. De topman van die bank werd om dezelfde reden geschorst. Volgens het persbureau Reuters komt het bestuur van Popolare Italiana morgen bijeen om de opties rondom Antonveneta te bespreken.