Ajax-Brøndby draait om miljoenen

Ajax moet zich vanavond tegen het Deense Brøndby zien te kwalificeren voor de Champions League. Naast de sportieve eer staat vooral veel geld op het spel.

Het duel Ajax-Brøndby, in de voorronde van de Champions League, gaat vanavond om miljoenen euro's. Wie zich plaatst voor het hoofdtoernooi weet zich verzekerd van op z'n minst 3,5 miljoen euro, exclusief tv-rechten en recettes. De Europese voetbalunie keert iedere deelnemer een bedrag aan startgeld uit (1,6 miljoen euro) en een premie voor het spelen van de wedstrijden. Zes groepsduels staan garant voor 1,9 miljoen euro (zes keer vijf ton in Zwitserse francs). De exacte bedragen moeten door de Europese voetbalunie UEFA nog worden vastgesteld, maar zullen nauwelijks afwijken van die van vorig seizoen.

Enige relativering over deze inkomsten is volgens Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, wel op zijn plaats. ,,De deelname aan de Champions League brengt ook een hoop kosten met zich mee. Bij plaatsing moeten we onze spelers bijvoorbeeld een premie uitbetalen. Dat is in de contracten opgenomen.''

Hetzelfde geldt voor bonussen die in de Champions League te verdienen zijn met een overwinning (321.750 euro) of een gelijkspel (161.000 euro) in de groepswedstrijden. ,,Die inkomsten worden sowieso als resultaatpremie aan de spelers doorbetaald. Daar ziet Ajax niets van terug'', aldus Slop.

Toch is het voor elke club veel lucratiever om deel te nemen aan de Champions League dan het UEFA-Cuptoernooi. Ondanks het feit dat het laatste evenement in de tweede ronde sinds vorig seizoen ook een renderende groepsfase kent. Slop: ,,In het UEFA-Cuptoernooi worden door de Europese voetbalunie geen premies uitbetaald. Je moet je inkomsten zien te halen uit de recettes en de tv-rechten. In tegenstelling tot de Champions League, waar dit centraal is geregeld in de zogenoemde market pool, mag je van de thuiswedstrijden zelf je televisiebeelden verkopen. Dat weegt toch niet op tegen de inkomsten uit de Champions League.''

In het seizoen 2002-2003, toen Ajax de kwartfinales haalde van de Champions League, verdiende de club een brutobedrag van 11,4 miljoen euro. Slop: ,,Maar zelfs in het seizoen 2003-2004, toen we in de eerste fase door Club Brugge werden uitgeschakeld, incasseerden we 4,4 miljoen euro aan premies. De betalingen aan de spelers moeten daar nog van worden afgetrokken. In een slecht jaar in de UEFA Cup kan het zijn dat je niets verdient. Zeker als je tegenstanders treft als Shakhtar Donetsk, die niet in trek zijn bij het publiek.''

Dat het UEFA-Cuptoernooi nu ook een groepsfase kent, waarin de eerste drie doorgaan, maakt het volgens Slop een stuk aantrekkelijker. Desondanks kunnen de inkomsten van het toernooi van de runners up niet tippen aan de geldberg van de Champions League. PSV kreeg vorig seizoen met het bereiken van de halve finales vijftien miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven. Maximaal ligt er zonder de inkomsten uit de marketpool voor de deelnemers achttien miljoen euro aan premies klaar.

,,Die 4,4 miljoen euro die ik al noemde waren puur premies'', vervolgt Slop. ,,Daar komen de uitkeringen voor de recettes en tv-rechten nog eens bij. In de Champions League kun je hogere toegangsprijzen berekenen voor veel mensen. In de UEFA Cup moet je goedkopere kaartjes verkopen aan weinig toeschouwers. Je loopt in de UEFA Cup voor tonnen aan recettes mis in vergelijking met de Champions League. Plus het feit dat de merchandising voor een club uit de Champions League veel beter loopt. Voor een shirt van een UEFA-Cupdeelnemer is veel minder belangstelling.''

Hetzelfde geldt voor de spelers. PSV ondervond dat de afgelopen maanden met het vertrek van Van Bommel, Vogel, Park en wellicht nog Lee. Ajax had hetzelfde effect in 2003 toen Chivu, Van der Meyde en Mido aan buitenlandse clubs werden verkocht. Ajax deed toen echter spelers van de hand die nog een doorlopend contract hadden waar hoge afkoopsommen voor betaald moesten worden. Slop: ,,Als je het zo bekijkt gaat het tegen Brøndby niet om miljoenen, maar om tientallen miljoenen euro's.''

    • Erik Oudshoorn