`Ziektekostenpremie inhouden op bijstand'

De gemeenten willen vanaf volgend jaar de ziektekostenpremie van mensen met bijstand inhouden op de uitkering. Zij vrezen dat veel uitkeringsgerechtigden de premie zullen gebruiken voor andere zaken dan hun zorgverzekering, bijvoorbeeld voor boodschappen of de huur. De gemeenten zijn bang dat het beroep op de bijzondere bijstand hierdoor toeneemt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegt momenteel met minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) over de mogelijkheden om de zorgtoeslag die uitkeringsgerechtigden ontvangen, te beheren. De gemeenten zouden daar dan rechtstreeks de ziektekostenpremies van kunnen betalen aan de verzekeraars. De VNG wil dat Hoogervorst dit wettelijk regelt. ,,We kunnen al aan individuele klanten toestemming vragen voor verrekening, maar dat is niet te doen met de invoering van het nieuwe stelsel. Daarom moet het collectief geregeld worden'', aldus een woordvoerder van de VNG.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie niet te overwegen om mogelijk te maken dat gemeenten, zonder expliciete toestemming van individuele bijstandsgerechtigden, de premiebetalingen voor hun rekening nemen. Volgens een woordvoerder is het prima dat gemeenten cliënten willen helpen. ,,Maar daar moeten die cliënten dan wel eerst toestemming voor geven.''

Als uitkeringsgerechtigden de premie niet afdragen aan de zorgverzekeraar en daardoor onverzekerd zijn, of wanneer ze kiezen voor een hoog eigen risico, zouden ze bij ziekte of opname in een ziekenhuis in de financiële problemen kunnen komen. De gemeenten vrezen dat ze als gevolg hiervan bij hen aankloppen voor bijzondere bijstand.

De sociale diensten worden nu al geconfronteerd met premieschulden. Momenteel heeft 10 tot 15 procent van de bijna 340.000 bijstandsgerechtigden een forse betalingsachterstand voor de ziektekostenverzekering. Daarbij gaat het om een gemiddeld bedrag van 500 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor Bestuur, Strategie & Financieel Beleid (BS&F) dat circa 125 gemeenten adviseert over zorgverzekeringen.

BS&F verwacht dat de schulden zullen verdubbelen als volgend jaar de premies voor de basisverzekering verdrievoudigen tot circa 100 euro per maand.