Voetbalrellen vaker voor de wedstrijd

Het aantal hooligans dat ruim voor aanvang van een voetbalwedstrijd de confrontatie met rivaliserende supportersgroepen zoekt, is het afgelopen jaar toegenomen.

Dat constateert het Auditteam Voetbalvandalisme, dat gisteravond de eindrapportage over het afgelopen competitieseizoen aanbood aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en de voetbalbond KNVB.

In het afgelopen seizoen is het zeventien keer voorgekomen dat supportersgroepen voor de wedstrijd met elkaar op de vuist wilden gaan. In drie gevallen heeft de politie dat niet kunnen voorkomen. Volgens het Auditteam was dat te wijten aan een gebrek aan informatie-uitwisseling tussen verschillende politiekorpsen. Opvallend is dat hooligans steeds vroeger de confrontatie zoeken, soms al de avond voor de wedstrijd.

Afgezien van de rellen rondom de wedstrijd Feyenoord-Ajax van 17 april is het totaal aan geweld dat hooligans hebben gepleegd gelijk gebleven ten opzichte van het vorige seizoen, aldus het Auditteam. Bovendien is het aantal aanhoudingen gelijk gebleven.

Het Auditteam, voorgezeten door oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart (PvdA), noemt de samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen, busmaatschappijen en de spoorwegpolitie als een van de knelpunten in de bestrijding van het voetbalvandalisme. Ook blijken voetbalclubs geregeld de afspraak te schenden dat ze geen alcohol schenken bij risicowedstrijden.

Een van de aanbevelingen uit de eindrapportage is dat zoveel mogelijk van de problemen met de supportersverenigingen moet worden besproken. Zij kunnen hun invloed aanwenden om wangedrag onder supporters te voorkomen, aldus het Auditteam. Een andere aanbeveling is het beter trainen van stewards in de stadions. In de eindrapportage stelt het Auditteam dat de politie-inzet kan worden verminderd als stewards in staat zijn meer politietaken over te nemen.

Het Auditteam voerde het afgelopen jaar een apart onderzoek uit naar spreekkoren. Uit dat onderzoekt blijkt dat de hardere aanpak van spreekkoren die het afgelopen jaar werd toegepast effectief was. Het stilleggen van wedstrijden is een effectief middel, aldus het Auditteam. De pakkans van supporters die zich misdragen, is verhoogd. Bovendien legde de KNVB consequent sancties op aan clubs met supporters die kwetsende spreekkoren aanhieven.

Minister Remkes zei in een toespraak dat hij een groot voorstander is van het repressieve beleid tegen spreekkoren. Wel is hij van mening dat clubs nog meer zouden kunnen doen om spreekkoren te voorkomen.

Competitiemanager Bert van Oostveen van de KNVB zei dat politici na incidenten niet te snel moeten roepen dat de aanpak van voetbalvandalisme strenger moet worden. Volgens hem werkt het Auditteam al aan structurele oplossingen, zodat noodmaatregelen overbodig zijn.

AJAX-FEYENOORD: pagina 11